Nova knjiga

Povijest Hrvata demantira stav da Matica samo troši

Igor Zidić, Zoran Ladić i Zorislav Lukić
pixsell
04.06.2013.
u 14:55

Glavni tajnik Matice Zorislav Lukić najavio je do kraja godine izlazak još dva sveska ove Povijesti koju u Matici nazivaju prvom sveobuhvatnom povijesti Hrvata

S užitkom sam pročitao ovu zaista novu povijest Hrvatske u 18. stoljeću, rekao je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić na predstavljanju prvog od sedam svezaka Matičina projekta “Povijest Hrvata”. Od prošlog petka svezak posvećen 18. stoljeću nazvan “U potrazi za mirom i blagostanjem” nalazi se u prodaji na 700 hrvatskih kioska po cijeni od 240 kuna. Urednica ovog izdanja je Lovorka Čoralić, a priloge za knjigu napisalo je devetnaest kvalificiranih suradnika.

_ Ovo je projekt, a ne samo knjiga. Prije par mjeseci vodila se kampanja u kojoj se govorilo da Matica troši novce, a ne proizvodi. Ovo izdanje demantira takve optužbe. Matica je sedamdesetih godina prošlog stoljeća rabila stare povijesti kao svoje političko oružje. Tada smo pretiskivali Klaića koji je došao do sredine 16. stoljeća. A sada prvi put imamo djelo ovakve sinteze apsolutno na razini svjetske znanosti. Ovo je povijest koja odstupa od priče da su važni samo kraljevi, glavni gradovi i bitke, a zanimljivo, bavi se 18. stoljećem koje je bilo najneistraženiji dio hrvatske povijesti _ istaknuo je Zidić.

I glavni urednik projekta povjesničar Zoran Ladić istaknuo je da nismo imali knjigu koja bi istraživala povijest Hrvata u 18. stoljeću, koje je stoga predstavljalo veliku prazninu u poznavanju kontinuiteta hrvatske prošlosti. Ladić je istaknuo i desetak zemljovida posebno izrađenih za ovu ediciju, rekavši da će neki od njih možda izazvati i polemike. _ Naša povijest je usmjerena ne samo prema intelektualnoj eliti, nego je i zanimljiva široj čitalačkoj publici _ rekao je Ladić naglasivši da u naslov knjige namjerno nisu stavili prosvjetiteljestvo, jer je Hrvatska u 18. stoljeću bila opterećena drugim problemima i doslovno se nalazila u potrazi za mirom i blagostanjem.

Glavni tajnik Matice Zorislav Lukić najavio je do kraja godine izlazak još dva sveska ove Povijesti koju u Matici nazivaju prvom sveobuhvatnom povijesti Hrvata. Svih sedam javnosti bi trebalo biti dostupno do kraja 2014. godine. Zadnji svezak koji će izaći biti će posvećen Hrvatskoj u 20. stoljeću. _ Urednica tog sveska je Suzana Leček. On će završiti sa razdobljem pred kraj Domovinskog rata i mirne reintegracije. Za pisanje povijesti ipak je potreban odmak. Naziv tog sveska još nije definiran _ rekao je Ladić.

 

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije