Hrvatski predsjednik

Povratak nade za Hrvate u Republici Srpskoj

bih (1)
Davor Javorović/PIXSELL
30.05.2010.
u 17:57

Hrvatskog predsjednika u Derventi je dočekalo više desetaka Hrvata, te se susreo sa političkim dužnosnicima Hrvata iz BiH.

Prije samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da hrvatski predsjednik posjeti Banja Luku, Prijedor, Derventu, Brod i pri tome otvoreno zatraži da se prekine s diskriminacijom, a da s druge strane dobije odgovor da je prvi čovjek toga entiteta spreman otići u Hrvatsku razgovarati s prognanim Hrvatima iz Republike Srpske. Iako stvari nisu tako idilične, nakon jučerašnjeg posjeta Ive Josipovića RS-u, naklona žrtvama iz sva tri naroda, razgovora s prvacima Crkve i naroda poslan je do sada najsnažniji signal – o spremnosti otvaranja nove stranice u odnosima. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović drugi dan radnog posjeta Bosni i Hercegovini počeo je susretom s vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem u Žepču.

Dočekali ga prognani

Zatim je stigao u Derventu gdje ga je dočekalo više desetaka Hrvata, te se susreo sa političkim dužnosnicima Hrvata iz BiH. Na sastanku je potpredsjednik RS-a Davor Čordaš istaknuo da prognani Hrvati imaju brojne probleme prigodom povratka od same prijave, izdavanja dokumenata poput rodnih listova, ali i prijave za predstojeće izbore. Ljubić je iskazao nezadovoljstvo zbog malog povratka Hrvata u ovaj entitet, kazavši i kako se u ustavnim promjenama protivi preustroju države po etničkom principu. Čelnik HSP-a Zvonko Jurišić je izrazio sumnju u iskrenost dijela vlasti u Hrvatskoj kazavši da nije jasno želi li povratak Hrvata u BiH koji se trenutačno nalaze u RH. Usprotivio se i ocjenama kako su dosadašnji saborski zastupnici iz dijaspore bili fikusi. Predsjednica HSS-NHI Ljiljana Lovrić istaknula je da očekuje snažniju potporu RH oko ostvaranja jednakopravnosti Hrvata u RS-u, ali i cijeloj BiH. Čelnik Narodne stranke Radom za boljitak smatra da ako se neće osigurazi radna mjesta za povratnike u RS, da im je tada bolje ne govoriti da se vraćaju. Predsjednik HKDU-a Ivan Musa bio je najkonkretniji pozivajući predsjednika Josipovića da podupre uspostavu federalne jedinice sa hrvatskom većinom u BiH oko čega se slaže najveći dio hrvatske politike u BiH. Iznenađujuće je bilo i obraćanje predstavnice SDP-a BiH Lidije Korać koja je istaknula da su Hrvati ugroženi i u Federaciji BiH jer sadašnji ustav diskriminira Hrvate. Nakon toga Josipović se susreo s premijerom RS-a Miloradom Dodikom na kojemu su se priključili predstavnici HDZ-a BiH, HSS-NHI i HKDU-a, te predsjednik SDA Sulejman Tihić Dodik je otvoreno na tome sastanku, što je iznenadilo i samoga Josipovića, otvoreno predložio da osobno dođe u Hrvatsku među prognane Hrvate iz RS-a i otvoreno ih pozove na povratak.

Sporazum iz Pruda

 Istaknuo je i da se domaći političari trebaju dogovoriti o uređenju BiH ističući sporazum iz Pruda iz kojega se kasnije povukao Tihić. Josipović je nastavljajući svoju misiju pomirenja u regiji položio vijence i odao počast za srpske žrtve u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, te Briševu i Kozarcu za ubijene hrvatske i bošnjačke civile u prijedorskoj općini. Hrvatski se predsjednik susreo i s biskupom Franjom Komaricom te posjetio KŠC Ivana Merza. Susreo se i sa članom BiH Predsjedništva Nebojšom Radmanovićem te nazočio svečanoj večeri priređenoj u administrativnom centru RS-a.

Ključne riječi

Komentara 1

AP
apavlovi
08:39 31.05.2010.

U Žepču se sastao sa uzoritim kardinalom u motelu koji je u vlasništvu najvećeg ratnog profitera i lopova.A sastao se jer je u Žepču bila krizma pa je kardinal bio u Žepču na taj dan.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?