Mostar

Povratak u rane četrdesete s orkestrom Glenna Millera

miller
Stojan Lasić
17.01.2012.
u 11:27

Svojim sjajnim nastupom 19-člani orkestar uspio je na koncu dignuti prepunu Kosaču na noge. Bila je to glazbena večer koju će Mostar dugo pamtiti

Dogodio nam se koncert! Svjetski poznati Big Bend Glenna Millera, održao je jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji koncert u povijesti grada na Neretvi.

Smiješan osjećaj

Onome tko je organizirao njihov nastup u Mostaru, veliko hvala, jer mogli su slobodno zaobići ovaj grad, ali na zadovoljstvo brojne publike, ipak nisu. Smiješan osjećaj vladao je te večeri prepunom Kosačom. Kao da vas je netko stavio u vremenski stroj i katapultirao u rane četrdesete godine, u vrijeme kad je Glenn Miller sa svojim swinging bendom vladao američkom glazbenom scenom. Usporedo s njim, u crnačkim dijelovima SAD-a stasavali su be-bop jazzeri predvođeni Charliem Parkerom, Dizzy Gillespijem i Milesom Davisom. Bijelci su bili privilegiraniji, što ne znači i slabiji. Miller je bio jedan od najzaslužnijih za razvoj i popularnost američke glazbene scene u svijetu. Njegov tragičan kraj nikad nije rasvijetljen što je nastavilo intrigirati svjetsku javnost. Nakon Drugog svjetskog rata, član Millerovog orchestra Tex Beneke, okupio je novi Glenn Miller Orchestra, a 1956. godine ulogu voditelja preuzeo je Ray McKinley, bivši glavni bubnjar. Godine 1978. vodstvo orkestra za Europu preuzima Wil Salden. pijanist i dirigent. Sadašnju postavu čine uglavnom europski glazbenici (uglavnom Nizozemaci i Nijemci). Uz to što su dobri svirači (puhači), članovi ovog ansambla pokazali su se i kao dobri zabavljači, upravo onakvi kakvim bih ih poželio i sam Glenn Miller, koji je bio poznat kao mudar glazbenik jer je imao fantastičan osjećaj za publiku.

Svirači-zabavljači

Svojim nastupom 19-člani orkestar uspio je na koncu dignuti Kosaču na noge. Posebno se isticala sjajna pjevačica Ellen Bliek, koja je s nepodnošljivom lakoćom interpretirala pjesme Elle Fitzgerald i Doris Day.Na koncertu koji se sastojao iz dva dijela, od po sat vremena, uz najpoznatije skladbe Glenna Millera, Big Bend je izvodio i poznate skladbe Georga Gershwina, Bennyja Goodmana, a prisjetili su se i velikana kao što su Frank Sinatra, Count Basie i Woody Herman.

Glenn Miler orkestar nastupio je u Mostaru u sklopu turneje koja nosi ime njihova zadnjeg albuma, “In The Miller Mood”.

Turneja nastavlja priču započetu turnejom “Evergreens in swing” koja je postigla ogroman uspjeh i punila dvorane na nevjerojatnih 260 nastupa u samo dvije godine. Sve u svemu, bio je to vrhunski glazbeni spektakl. Zbog ovog koncerta ljubitelji dobre glazbe u Mostar su se slili sa svih strana. A samo rijetki sretnici mogli su uživati, jer su zbog ograničenog broja mjesta u dvorani, mnogi ostali bez ulaznice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije