Bugarska

Povučena 33 veleposlanika koji su špijunirali za komuniste

borisov
AFP/Pixsell
30.12.2010.
u 19:30

Pod sumnjom je ukupno 88 bugarskih diplomata raznih rangova, no vlada je na kraju odlučila da će povući 33 diplomata, odnosno one koji imaju najviše diplomatske pozicije

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je u posebnom dopisu od predsjednika Georgija Parvanova da razriješi dužnosti 33 bugarska veleposlanika i to zato što su u vrijeme komunizma surađivali sa službom državne sigurnosti. Odmah nakon što je predsjedniku odaslao pismo, Borisov je otputovao u Brazil na inauguraciju novoizabrane predsjednice Dilme Rousseff, koja je bugarskog podrijetla – otac joj je bio bugarski emigrant.

Pod sumnjom je ukupno 88 bugarskih diplomata raznih rangova, no vlada je na kraju odlučila da će povući njih 33, odnosno one koji imaju najviše diplomatske pozicije. Dvojica diplomata, koja su na dužnosti generalnih konzula, zasad neće biti kažnjena. Na popisu onih koji će biti povučeni i razriješeni dužnosti su i veleposlanici na nekim vrlo visoko rangiranim mjestima poput UN-a, Moskve, Tokija, Londona, Berlina, Rima, Madrida, Atene, Ankare i Lisabona. Veleposlaniku u Beogradu istekao je mandat pa se tako i tako vraća natrag u Sofiju.

Većina smijenjenih diplomata priznala je da ih je doista na neki način angažirala strana služba državne sigurnosti, ali također tvrde da nisu bili agenti i špijuni. Georgij Dimitrov, sada već bivši veleposlanik u Beogradu, za Deutsche Welle je kazao da je on, ali i mnogi drugi smijenjeni veleposlanici, surađivao s posebnim odjelom unutar službe državne sigurnosti koji se bavio stranim novinarima. Također tvrdi da je on osobno tu suradnju počeo 1987. godine i da ni u jednom trenutku to nije tajio. On, ali i mnogi drugi negiraju da je njihov angažman obuhvaćao špijunsku djelatnost, kažu da su uglavnom pisali stručne analize. (maš)

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije