Otkriće?

Preci stanovnika BiH i regije na Balkan došli prije 25.000 godina

Kromosom
27.09.2012.
u 09:38

Tim genetičara iz BiH i drugih zemalja privodi kraju novo veliko istraživanje

Znanstvenici iz Bosne i Hercegovine, Estonije i Hrvatske uz pomoć kolega iz drugih zemalja bivše Jugoslavije privode kraju novo istraživanje koje će dati detaljniju sliku o podrijetlu naroda i prvim migracijama na Balkanu. Šef Laboratorija za forenzičnu genetiku u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović, potvrdio je za Večernjak“da bi ovo istraživanje koje predstavlja nastavak genetičkih istraživanja započetih još 2005. godine, moglo biti završeno do prosinca ove godine.

Velika pozornost

Dosadašnja istraživanja, koja su izazvala veliku pozornost domaće, ali i javnosti u susjednim zemljama, pokazala su da su preci današnjih stanovnika BiH i cijele regije na ovaj prostor došli prije oko 25.000 godina. Rezultati genetičkog materijala potvrdili su kako su doseljenici na Balkan ovdje preživjeli zadnje ledeno doba. Analiza varijacija Y kromosoma u glavnim etničkim skupinama moderne BiH otkriva da sve tri etničke skupine iz ove zemlje (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) nose haplogrupe koje dijele s mnogim drugim Europljanima koje su nastale u različitim utočištima tijekom posljednjeg ledenog doba u Europi, te haplogrupe za koje se smatra da su nastale u Africi i Bliskome istoku te da su stigle u Europu kroz prolongirani protok gena s Bliskoga istoka.

Rezultati ranijih istraživanja, u kojima je značajnu ulogu imao i vodeći hrvatski genetičar, dr. Dragan Primorac, ukazuju na to da su područja današnje Hrvatske i BiH vjerojatno bila dio balkanskoga glacijalnog utočišta. Frekvencije haplogrupe J i G zajedno iznose više od 9 posto, što ukazuje da 9 posto bosanskohercegovačkih muškaraca potječe od ranih poljodjelaca. Relativno niske frekvencije R1a i R1b haplogrupa unutar bh. muške populacije dokazuju manje prisustvo gena iz ukrajinskoga glacijalnoga utočišta nego je to slučaj u hrvatskoj populaciji za iste genetske biljege. Dr. Marjanović kaže kako će rezultati novog istraživanja još dublje rasvijetliti podrijetlo i migracije naših predaka.

600.000 uzoraka

-Ovo novo istraživanje, koje je zapravo nastavak dosadašnjih, uključuje više od 100 ispitanika muškaraca i žena s područja cijele bivše Jugoslavije. Analizira se 600.000 uzoraka u ljudskom genomu. Cilj je dublje rasvijetliti migracije o kojima smo preliminarne podatke dobili u ranijim istraživanjima. Za sada mogu reći da su svi naši dosadašnji rezultati dobili svoju potvrdu i u ovom istraživanju, kazao nam je Marjanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?