bilateralni sastanci

Predsjednica Kosova u Zagrebu: Nemamo teritorijalne pretenzije

Atifeta Jahjaga na Pantovčaku (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/7
06.06.2012.
u 15:01

Atifete Jahjaga se sastala s predsjednikom Ivom Josipovićem te Borisom Špremom nakon čega se uputila na Markov trg kako bi se susrela s premijerom Milanovićem

Ne mogu otići na inauguraciju Tomislava Nikolića zbog razloga koje sam prije naveo, kazao je predsjednik Ivo Josipović nakon jutrošnjeg sastanka s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, javlja HRT. Bez obzira na to, Josipović smatra da su odnosi Hrvatske sa Srbijom sve bolji te kako želi nastaviti taj trend dobrih odnosa.

Josipović je na Pantovčaku primio predsjednicu Kosova koja je u prvom službenom posjetu Hrvatskoj, a nakon odrađivanja protokolarnog dočeka dvoje predsjednika razgovaralo je o bilateralnim odnosima i podršci Hrvatske Kosovu na putu u EU.

– Mi smo pružili ruku suradnje svim zemljama u regiji, a u našem ustavu stoji da Kosovo nema nikakve teritorijalne pretenzije prema drugima te tražimo da i naši susjedi to poštuju. Sa Srbijom želimo imati dobre odnose, uz uzajamno poštovanje suvereniteta – kazala je nakon razgovora s Josipovićem Jahjaga.

S predsjednicom Kosova sastao se i predsjednik Sabora Boris Šprem. Oboje su se složili da treba intenzivirati gospodarsku suradnju između dviju zemalja kao i suradnju među parlamentima. Naime, kosovski parlamentarci posebno su zainteresirani za prijenos iskustava iz priprema za članstvo u EU.

Predsjednik Sabora naglasio je da je iznimno zadovoljan najavljenim izmjenama kosovskog ustava koje će hrvatskoj manjini omogućiti dobivanje zastupničkog mjesta u kosovskom parlamentu.

Nakon sastanaka s predsjednikom države i Sabora Atifete Jahjaga u 14 se sati na Markovu trgu sastala i s premijerom Zoranom Milanovićem.

– Skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju signal je ostalim članicama da su zemlje u našoj regiji spremne provesti strukturne reforme u cilju ispunjavanja svih nužnih preduvjeta za članstvo – naglasila je Atifete Jahjaga.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuo je da će Hrvatska svojim iskustvom pomoći Kosovu i ostalim zemljama u regiji na njihovu putu u euroatlantske integracije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?