Presuda

Predsjednik Haaškog suda objavio plan rada ICTY-a

Suđenje
07.12.2012.
u 09:11

Prliću i ostalima prvostupanjska presuda će biti donesena u ožujku 2013., a drugostupanjska tek za tri godine

Prema posljednjim najavama iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), suđenje Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Bruni Stojiću, Berislavu Pušiću, Milivoju Petkoviću i Valentinu Ćoriću bit će završeno tek 2016. godine. Predsjednik Haaškog suda Theodor Meron rekao je da će prvostupanjska presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima u predmetu “Prlić” biti izrečena u ožujku sljedeće godine.

Žalbeni postupak

Prema njegovim riječima, žalbeni postupak u tom predmetu mogao bi biti dovršen 2016. Prvostupanjska presuda bivšim političkim i vojnim čelnicima Herceg Bosne trebala je biti izrečena već nekoliko puta, ali svaki put je termin pomjeran. Samo ove godine to se dogodilo dva puta, da bi u konačnici presuda bila odgođena za iduću godinu. Kakva god da presuda bude u ovom slučaju, jedna od strana, ili tužiteljstvo ili obrana, će se žaliti na prvostupanjsku presudu, tako da je pred Prlićem i ostalima još minimalno tri godine haaške agonije. Izvori Večernjeg lista tvrde kako presuda čak ne mora biti izrečena u ožujku iduće godine. Naime, pojedini optuženici u ovom slučaju već su dobili produženje boravka na slobodi do svibnja iduće godine. Do sada je to značilo kako presuda neće biti izrečena prije toga datuma. - Naravno, sud uvijek može ukinuti tu odluku i vratiti optuženike u haaški pritvor. Tako se može dogoditi da Prlić i ostali budu vraćeni u Haag prije svibnja, ali odluke su da sada govore kako presude neće biti prije ljeta 2013. godine - rekli su nam naši sugovornici. Oni ističu kako Meronov plan ne znači da će u konačnici rokovi biti ispoštovani, te dodaju da i raniji rokovi nisu ispoštovani.

Sude im od 2006.

Prliću i ostalima je suđenje započelo 2006. godine, a prema trenutačnim najavama, ono će trajati cijelo desetljeće. Radi se o najdugotrajnijem procesu pred Haaškim sudom. Samo zapisnik sa suđenja ima više od 50.000 stranica, a tu su i deseci tisuća stranica koje se vode kao dokazi u postupku. Sve te dokaze i zapisnik sudsko vijeće mora još jednom razmotriti. Presuda Prliću i ostalima već se počela koristiti u političke svrhe u BiH. Tako bošnjački političari u Mostaru traže da se s promjenama Statuta Mostara pričeka do presude. Ni oni, vjerojatno, nisu znali da će konačna presuda biti izrečena 2016., a Mostar sigurno nema toliko vremena za čekanje. Upravo će se ovom presudom riješiti brojna pitanja u Mostaru. Od problema rušenja Starog mosta, do brojnih drugih ratnih događaja o kojima danas postoji više istina. Još tijekom suđenja Prliću i ostalima članovi sudskog vijeća su poručili tužiteljstvu kako nije dokazano da je HVO srušio Stari most, te kako pred ovim sudom nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili ovu teoriju. Ovakav stav pojedinaca u sudskom vijeću govori kako presuda u konačnici možda i neće biti kao ona kojoj se nadaju koji bi na temelju ovoga slučaja pravili novi Statut Mostara. U svakom slučaju, svi oni će morati pričekati još minimalno tri godine kako bi na ovom slučaju mogli temeljiti bilo kakva mišljenja i stavove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?