VIJEĆE MINISTARA

Predsjedništvo BiH do kraja tjedna predlaže kandidata za premijera

spiric
VL FOTO
23.05.2011.
u 09:23

Prema načelu rotacije, premijersko mjesto treba pripasti Hrvatima, ali platformaši to još uvijek ne žele

Do kraja idućeg tjedna Predsjedništvo BiH trebalo bi predložiti kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara. Tada, naime, istječe, zakonski rok koji je počeo 20. svibnja, kada je konstituiran Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i formirano parlamentarno povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara.


Hrvatima premijer

Članovi Predsjedništva još ne znaju koga će predložiti, jer ne postoji politički dogovor o formiranju parlamentarne većine, a samim tim i nove državne vlade. Za očekivati je da upravo u ovom i idućeg tjednu budu intenzivirani stranački kontakti i pregovori, kako bi Predsjedništvu bilo omogućeno da ispoštuje zakonski rok za kandidiranje mandatara. Još uvijek se kalkulira o političkoj, ali i nacionalnoj pripadnosti budućeg premijera, što najbolje oslikava u kojoj su fazi dogovori o budućoj vladi. Prema načelu rotacije, premijersko mjesto bi ovaj put trebalo pripasti Hrvatima, ali „platformaši“ to još uvijek ne žele prihvatiti kao konačno rješenje. Pokazala je to i parlamentarna rasprava prilikom izbora čelnika Zastupničkog doma. Zastupnici SDP-a i SDA tražili su da se u obrazloženju izbora Bošnjaka za predsjedatelja ovog doma ne navodi kao razlog nacionalna distribucija čelnih pozicija u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Vijeću ministara. Naime, tajništvo Zastupničkog doma je ustvrdilo kako Bošnjak treba biti na čelu Zastupničkog doma, jer je Srbin trenutačno predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a Hrvat po načelu rotacije treba biti predsjedatelj Vijeća ministara. Međutim, Denis Bećirević iz SDP-a je tražio da se ne prejudicira izbor premijera, već da se Bošnjak bira na čelo Zastupničkog doma zato što tako slijedi po rotaciji unutar samog doma.

Kombinatorika

Hrvatske stranke su i dalje odlučne u stavu da njihov kandidat mora biti državni premijer i vjerojatno će na tome inzistirati i u predstojećim razgovorima o formiranju izvršne vlasti na razini Bosne i Hercegovine. Otvoreno je nekoliko mogućih kombinacija za parlamentarnu većinu na državnoj razini, a određenu nadu da je dogovor moguć donio je izbor rukovodstva Zastupničkog doma, gdje se jasno odrazila izborna volja građana, ali i konstitutivnih naroda.

Naravno, izbor državne vlasti umnogome je opterećen onim što se zbiva na entitetskoj i županijskim razinama vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?