USTAV

Predsjedništvo i Parlament BiH u prvom paketu ustavnih izmjena

Parlament BiH
Tomislav Kvesić
15.11.2009.
u 23:48

Posrednici SAD-a i EU-a su od svih sudionika butmirskih pregovora zatražili da dostave svoje prijedloge.

Priča o ustavnim promjenama u BiH definitivno nije završena usprkos prilično negativnim ocjenama koje su na račun tzv. butmirskog paketa iznijele skoro sve vodeće stranke u zemlji.

Preustroj BiH

Međunarodni posrednici su od svih sudionika butmirskih pregovora zatražili da dostave svoje komentare i prijedloge za ono što bi moglo biti usvojeno kao paket ustavnih promjena prije općih izbora iduće godine. Neke stranke su već obavijestile Amerikance i Europljane o svojim stavovima, a druge su još neodlučne.

HDZ BiH je međunarodnim dužnosnicima uputio svoju deklaraciju u kojoj se predlaže administrativno-teritorijalni preustroj BiH, i to kroz uspostavu četiri teritorijalne jedinice. Srpske stranke su, čini se, spremne prihvatiti dio promjena koje su bile predviđene još propalim “travanjskim paketom” od prije tri godine.

Te promjene se odnose na povećanje broja zastupnika u oba doma državnog Parlamenta, potom da se izaslanici u Dom naroda biraju s prostora cijele BiH, a u entitetskim parlamentima po utvrđenoj strukturi, tako što bi, primjerice, pet i dalje birala Republika Srpska, a jednog FBiH, odnosno srpski Klub zastupnika u entitetskom Parlamentu.

Rotacija i stranci

Također, za SNSD, a vjerojatno i za PDP, prihvatljiva je i promjena vezana uz rotaciju u Predsjedništvu BiH, koja bi se obavljala svakih 16, umjesto sadašnjih osam mjeseci. Također, predlažu da se utvrdi jasna struktura protokolarnih aktivnosti predsjednika i dva potpredsjednika u tom tijelu.

Predsjedništvo BiH više ne bi odlučivalo o proračunu i financijskim ugovorima s međunarodnim institucijama, nego bi to bila nadležnost Vijeća ministara. SNSD traži i da se iz Ustava BiH izbriše odrednica da u Ustavnom sudu BiH budu i strani suci.

Ključne riječi

Komentara 4

BA
BanovinaHrvatska
21:49 27.11.2009.

treci Hrvatski entitet gdje ce biti TV na Hrvatskom jeziku sa sjedistem u nekom Hrvatskom gradu a ne Sarajevu. U trecem entitetu ce se gledat kad je Bozic i Uskrs i bice zabranjeno svima prevrcati sijeno Nedjeljom jer takvih slucajeva ima na stotine a Hrvati moraju da to trpe. Jer nas nezanima ni Turska ni Iran nego Italija Austrija itd.

CA
calif
13:52 16.11.2009.

jako bitna ta stvar s rotacijom. (sarkazam isključen) meni kao jedino izgledno riješenje izgleda odmak od teritorijalnih koncepcija jer dokle god postoje ratne granice do tada bu se širio glas kako je rat isplativ i poželjan i legalizira se etničko čiščenje. dok ne dođu do toga nebu se niš promijenilo.

OB
-obrisani-
16:50 16.11.2009.

Kakvi bre predlozi, sa turcima na postoji više ništa zajedničko niti to ubuduće može biti,RASPAD je neminovan svidelo se to klintonu i njegovoj veštici ili ne, o tome je trebao da razmišlja pre nego što je krenuo sa uništavanjem Srbije !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?