Nova odluka

Predviđene novčane kazne i do pet tisuća konvertibilnih maraka

Komunalije
Frano Matić
20.06.2012.
u 10:01

Kako je najavljeno, vijećnici će imati pred sobom odluke o vodovodnom i kanalizacijskom sustavu

Na sjednici Općinskoga vijeća Čapljina vijećnici će pred sobom imati prijedlog odluke o vodovodnom i kanalizacijskom sustavu. Odlukom se želi uskladiti odnos između pružatelja usluga i korisnika sukladno novim županijskim i federalnim propisima. Time bi se riješile i mnoge nejasnoće u dosadašnjem funkcioniranju ove javne službe. Uz sve obveze, ovlasti9 i nadležnosti isporučitelja i građana u odluci, čiji je predlagač načelnik Smiljan Vidić, sadržane su i precizne kaznene odredbe za sve one koji na određen način i u predviđenim situacijama rade na štetu vodovodnog i kanalizacijskog sustava.

Zakonski propisi

Tako su za pravne osobe, koje čine prekršaje iz ove oblasti, predviđene novčane kazne od 500 do 5000 KM. Taj se iznos primjerice odnosi na pravnu osobu koja ne izgradi septičku jamu prema utvrđenim uvjetima, te ako ne odstranjuje i ne odlaže opasne i druge tvari sukladno propisima. Novčana kazna slijedi i ako se ne ugradi pročistač otpadne vode na unutarnjoj kanalizaciji, kao i to da se u kanalizaciju ispuste tehnološke vode toplije od 45 stupnjeva. Posebna se pozornost posvećuje ispravnosti vodovodno kanalizacijskog sustava pa u novčane kazne spadaju i prekršaji kojima se nelegalno priključuje na vodovodnu mrežu i tako krade voda i dodatno oštećuje cijeli sustav.

Novčane kazne

Za autopraonice, industrijske pogone, skladišta, zanatske radionice, klaonice, praonice rublja, bolnice, hotele, restorane... obvezna je ugradnja pročistača otpadnih voda. I za fizičke osobe predviđene su novčane kazne od 300 do 500 konvertibilnih maraka, a za prekršaje određene u ovoj odluci novčano će se kazniti (kazne od 500 do 5000 KM) i pravna osoba koja upravlja javnim vodovodom i javnom kanalizacijom. Novčanom kaznom do 5000 konvertibilnih maraka kaznit će se pravne osobe koje čine prekršaje iz odluke o vodovodno i kanalizacijskom sustavu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?