Glavno vijeće HNS-a

Pregovori vezani za izmjene Ustava BiH

sabor
Zoran Grizelj
03.05.2012.
u 10:18

Utvrđena stajališta: Neizravan izbor članova Predsjedništva ili nova izborna jedinica u FBiH

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (GV HNS) BiH jučer je navelo da ostaju kod dva dominantna prijedloga izmjena Ustava sukladno očekivanjima presude Suda u Strasbourgu, a u sklopu kojega su istaknuti i zahtjevi hrvatske strane. Glavno vijeće HNS-a istaknuo je da prefereira neizravan izbor članova BiH Predsjedništva i izaslanika za Dom naroda kroz državni Parlament. Pri tome Povjerenstvo HNS-a nastavlja raditi na razradi prijedloga i načina biranja ovih dužnosnika. S druge strane, istaknuto je da izravan izbor podrazumijeva izbor iz zasebnih izbornih jedinica od kojih je jedna u RS-u, a dvije u Federaciji BiH.

Preferiraju neizravni

Prema navodima iz GV-a, dogovoreno je da je preduvjet za bilo kakav dogovor osiguranje legitimnog izbora izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH što podrazumijeva posve novi pristup u ovome entitetu. Odbor za ustav pri tome je predstavio nekoliko varijanti kao i mogućih formula za izbor izaslanika, te prednosti i mane svakoga od prijedloga. “Kroz ovaj sustav ključno je osigurati legitiman izbor predstavnika svih naroda i otkloniti diskriminaciju sukladno presudi Suda za ljudska prava u Strasbourgu”, rekao je dužnosnik HNS_a i HDZ-a 1990. Veso Vegar nakon jučerašnje sjednice. Objasnio je da svi novi prijedlozi podrazumijevaju ostanak sadašnje trojice članova Predsjedništva BiH.

Protuustavne odluke

Glavno vijeće je, po njegovim riječima, razmatralo i pokušaj otimanja nadležnosti u oblasti prostornog planiranja i građenja, kao i nastavku manipulacija vezanih za izgradnju autoceste na koridoru Vc. Voditelj odjela za prostorno planiranje i građenje Rudo Vidović, koji je zamjenik ministra prometa i veza BiH, predstavio je dosadašnje poteze vlasti u Federaciji BiH kazavši da se donose protuustavne odluke koje su na štetu države, ali i županija. Zato je Glavno vijeće HNS-a zadužilo izaslanike ovih stranaka u Domu naroda FBiH da ospore izmjene ovih zakona te da se pozovu na vitalni nacionalni interes. Odjelu za Ustav naloženo je poduzimanje zakonskih protumjera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?