USTAVNI SUD

Prekršena procedura, potrebno ponovno pokrenuti izbor

Parlament
29.08.2012.
u 09:24

Ustavni sud Federacije BiH saslušao argumente i odlučio u prvom sporu oko promjene vlasti

Ustavni sud Federacije BiH donio je jučer, kako neslužbeno doznajemo odluku, kojom je utvrđena povreda pravila postupka poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, izbora predsjedatelja i dopredsejdatelja Doma, kao i ostalih donesenih odluka na sjednici održanoj 26. lipnja.

Javna rasprava

Kako smo jučer popodne neslužbeno doznali, odluka će biti i javno objavljena. Ovakva odluka znači da će stranke nove parlamentarne većine morati ponovno pokrenuti proces smjene Denisa Zvizdića (SDA) i Stanka Primorca (HSP) s čelnih mjesta u Zastupničkom domu, a time i ponoviti proces imenovanja novih čelnika ovog doma, Fehima Škaljića (SBB) i Tome Vidovića (SDP). Ovakvoj odluci prethodila je jučer javna rasprava u kojoj su obje strane iznijele svoje argumente. Zvizdić i Primorac su tvrdili da je spomenuta sjednica bila nelegalna, jer je održana usprkos odluci tada još aktualnog predsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Zvizdića da ju prolongira za početak srpnja. Obojica smijenjenih dužnosnika tvrde da je u ovom slučaju prekršen poslovnik o radu Zastupničkog doma. Zvizdić je nakon rasprave izjavio kako uvažava činjenicu da može biti proglašena nova parlamentarna većina, ali mu nije jasno zašto je to u Federaciji „obavljeno tako ishitreno“ kada je navedena sjednica bila odgođena za samo nekoliko dana. Potpuno drukčiju ocjenu iznijeli su predstavnici druge strane u ovom sporu, a ujedno i predstavnici nove parlamentarne većine u FBiH, Tomo Vidović i Nasir Beganović. Obojica kažu da o odgodi sporne sjednice nisu pravodobno infomirani službenim putom. Oni smatraju da Zvizdić i Primorac, kao smijenjeni dužnosnici iz stare parlamentarne većine, otvaranjem ovog slučaja pred Ustavnim sudom žele usporiti novonastale demokratske procese u FBiH, pokrenute uspostavom nove većine. S mnogo više neizvjesnosti očekuje se današnja javna rasprava o zahtjevu predsjednika FBiH Živka Budimira za rješavanje spora s premijerom Nerminom Nikšićem u vezi s odlukom o prihvaćanju ostavke ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića. Spor po istom pitanju pred Ustavnim sudom FBiH pokrenuo je i Nikšić.

Odluka o Vladi

Od odluke Ustavnog suda o Radivojevićevoj ostavci ne ovisi samo njegov status, već i ukupni odnos snaga u entitetskoj Vladi. SDP s jedne strane kontrolira osam članova Vlade, a njegovi dojučerašnji partneri Odnosi u Vladi(SDA, HSP i Boljitak) drugih osam što znači da bi Radivojevićeva ruka donijela odlučujuću prevagu za SDP i njegove nove koalicijske partnere, HDZ BiH, HDZ 1990. i SBB, a time i nastavak rekonstrukcije vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?