Odlazak vođe

Preminuo sjevernokorejski diktator Kim Jong-il

'(FILES) A photo released taken on March 6, 2010 and released by North Korea\'s official Korean Central News Agency on March 7, 2010 shows North Korean leader Kim Jong Il clapping as he attends celebr
'KNS'
19.12.2011.
u 07:34

Najvjerojatniji uzrok smrti je srčani udar, iako je državna televizija prvo objavila da je umro od pretjeranog fizičkog i mentalnog rada

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-il preminuo je u subotu u 69. godini, javila je tamošnja nacionalna televizija, a prenose svjetski mediji. Najvjerojatniji uzrok smrti je srčani udar, iako je državna televizija prvo objavila da je umro od pretjeranog fizičkog i mentalnog rada u vlaku dok je obilazio područje izvan glavnog grada.

Kim Jong-il na vlast je došao 1994. godine nakon smrti svojega oca Kim Il-sunga. Sjevernokorejski vođa pretrpio je 2008. godine moždani udar i nije se pojavljivao u javnosti nekoliko mjeseci.

Očekuje se da će ga naslijediti njegov treći sin Kim Jong-un za kojeg se pretpostavlja da je u kasnim 20-im godinama. Državna agencija KCNA pozvala je narod da bude jedinstven u podršci novom vođi.

"Svi članovi partije, vojske i cjelokupne javnosti moraju vjerno slijediti vodstvo druga Kim Jong-una i štititi snažnu i ujedinjenu frontu partije, vojske i naroda", piše u priopćenju državne agencije.

Posljednji ispraćaj preminulog vođe Kim Jong-ila bit će najvjerojatnije 28. prosinca u Pyongyangu, a nacionalna žalost trajat će od 17. do 29. prosinca.

Odmah nakon objave smrti sastao se i vojni vrh Sjeverne Koreje kako bi se razmotrilo stanje nacionalne sigurnosti zbog smrti voljenog vođe.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije