Forum kao kino

Prepuna kina na zadarskom filmskom festivalu

Zadar film festival
arhiva VL
27.08.2013.
u 15:05

Forum su preplavili posjetitelji tražeći kartu više za film Bobe Jelčića "Obrana i zaštita", a film Frederica Fonteyna "Tango libre" potvrdio je još jednom da je pravi hit s puno ljubavi, plesa, zavođenja, emocija,strasti...

Zadarsku je publiku oduševilo otvaranje festivala na prepunom Forumu kada je prikazan premijerni naslov Wong Kar-waia "Veliki meštar" u prisustvu velikog japanskog skladatelja koji se na Zapadu proslavio upravo filmovima tog kultnog redatelja. Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar istaknuo je da je ovaj festival itekako potreban Zadru jer je to grad koji nema kina na poluotoku, pa je posebno važno da se film u Zadru počne događati na pravi način. Istaknuo je i trud direktora festivala Sergeja Stanojkovskog za kojeg kaže da "ima fini osjećaj za one najbolje skupine vrijednih ljudi, ne podcjenjuje sredinu jer su u Zadar stigli ljudi koji se mogu vidjeti na najvažnijim mjestima europskog i svjetskog filma".

Sve je na prvim festivalskim danima u maniri Wong Kar-waia, pa se tako zvala i večera u restoranu Kornat s posebno pripremljenim menijem, izložbom fotografkinje Mare Milin koja je snimila glumicu Juditu Franković inspirirana istoimenim filmom, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom festivala i HAVC-a. Festivalske pak poslastice pune zadarska kina. To je uspjelo i prvom zadarskom filmu "Mali div" koji je dupkom napunio dvoranu HNK Zadar, Forum su preplavili posjetitelji tražeći kartu više za film Bobe Jelčića "Obrana i zaštita". Film Frederica Fonteyna "Tango libre" potvrdio je još jednom da je pravi hit s puno ljubavi, plesa, zavođenja, emocija,strasti...

"Okupacija, 27.slika" redatelja Pave Marinkovića o kontroverznom redatelju Lordanu Zafranoviću okupila je probranu publiku kojia je mogla uživati u vrlo objektivnom i uistinu dobrom dokumentarcu čiji se naslov referira na prijelomni film u karijeri i životu Lordana Zafranovića imao je svoju premijeru u Karlovym Varyma, a prikazan je i u Sarajevu pred prepunim kino dvoranama.

Kao prava festivalska poslastica u programu "Klasici na Jadranu" vrti se retrospektiva velikog francuskog redatelja "Roberta Bressona" i to na klasičnoj filmskoj 35-ici. U svom industrijskom dijelu festival je organizirao panel diskusiju s predstavnicima platforme Eye on Films, koja će biti najvidljivija ove jeseni na tportalu gdje festival dobiva svoju online inačicu i besplatno prikazuje radove mladih autora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije