SARAJEVO

Presuda Čoviću u ponedjeljak

covic
VL FOTO
05.05.2012.
u 10:36

Draganu Čoviću pred Županijskim sudom u Sarajevu se sudilo za navodnu zloporabu položaja

Iznošenjem završnih riječi tužiteljstva i obrane u predmetu suđenja Draganu Čoviću, optuženom za zloporabu položaja i ovlasti, priveden je kraju dokazni postupak u ovom predmetu na Županijskom sudu u Sarajevu.

U završnim riječima tužitelja Aziza Jahjeefendića, naglašeno je kako tužiteljstvo smatra da obrana nije dovela u sumnju dokaze tužbe te da je Čović počinio kazneno djelo za što je optužen, a riječ je o zloporabi položaja i ovlasti koje je imao kao federalni ministar financija, te je predložilo da se optuženi Čović proglasi krivim.

Briljantna obrana

S druge strane obrana je, a to se mora priznati, na briljantan način, iznijela niz dokaza koji Čovića oslobađaju od svake optužbe. Na početku svog izlaganja odvjetnik Zdravko Raić je kazao kako je ovim završena faza desetljetnog progona njegovog klijenta. - Način pribavljanja dokaza, nestanka pojedinih te okolnosti u kojima se vodio ovaj sudski postupak, ukazuje na isključivo političku dimenziju ovog procesa, kazao je Raić.

Isto tako Raić je naglasio kako je u ovom procesu povrijeđeno osnovno pravo njegovog klijenta na obranu, što znači da obrana nije imala isti tretman kao i druga strana, što znači da je učinjena i povreda na pravično suđenje. Pri tome je Raić naglasio kako su pojedini dokazi od Suda BiH upućeni na sarajevski Županijski sud jednostavno “isparili“, jer ih nema u spisu, a riječ je o dokazima koje je uložila obrana.

-Jednostavno nema popisne dokumentacije, kazao je Raić. Drugi Čovićev odvjetnik Davor Martinović je izložio drugi dio obrane, i detaljno analizirao sve svjedoke koje je izvelo tužiteljstvo te argumentima pobio većinu iskaza. On je čak i hipotetski izvodio obranu na način da se Draganu Čoviću i dokaže krivnja, prema Martinovićevim riječima, njegov klijent nije povrijedio niti jedan zakon, prilažući konkretne argumente za takvu tvrdnju.

Sporni svjedoci

Također, Martinović je iznio niz kontradiktornih svjedočenja svjedoka tužbe. Obrana je zatražila oslobađajuću presudu. Inače, završne riječi trajale su preko tri sata, a sudsko vijeće kojim predsjeda sudac Jasenko Ružić, objavilo je kako će presuda u ovom predmetu biti donesena u ponedjeljak 7. svibnja u 11:30 sati.

Velika većina onih koji prate ova događanja smatraju kako se radi o politički motiviranim procesima, te kako suđenja svakako imaju političku pozadinu.

Ključne riječi

Komentara 3

BR
brcak108
11:23 05.05.2012.

D li ima iko u Herceg-Bosni ko nije lopov???

DU
Deleted user
18:44 05.05.2012.

@brcak108 - je, brcaci su narocito poznati po postenju. Za njihovo postenje se cesto i policija raspitiva.

CC
coca.cola
09:18 06.05.2012.

Ajme, na što je spao sarajevski novinar Zlatko Tulić, tj. na pisanje političkih pamfleta u koristi \"velikoga Vođe svih Hrvata\"... Naravno, Večernji list je već oslobodio Čovića i ja u to ne sumnjam, jer je i do sada uvijek bio oslobođen \"jer nema dokaza\"... tako će s njim biti sve dok je na vlasti, a on će i dalje - za dobrobit - hrvatskoga naroda Hercegovine (i ponekih dijelova Bosne) učiniti sve da na vlasti ostane što duže, jer ZNA SE, kad siđe s vlasti bit će i suđenje pravedno! A za sada moramo samo potrvrditi što nam je Zlatko Tulić napisao. Pametnome dosta!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?