PROMJENA PLANA

Presuda \"šestorci\" na jesen, čeka se odluka o privremenoj slobodi

prlic
VL FOTO
13.04.2012.
u 09:51

Optuženi će tražiti novu odluku o boravku na slobodi, očekuje se odobrenje zahtjeva

Iako je iz Haaškog suda bilo najavljeno kako će presuda Jadranku Prliću i ostalima biti izrečena u lipnju ove godine, to se vjerojatno neće dogoditi u tom vremenskom razdoblju. Naime, neslužbeno se doznaje kako su članovi “šestorke” dobili od Haaškog suda produženje boravka na privremenoj slobodi do 23. lipnja, a prema pravilima suda, oni su trebali biti ponovno u pritvoru minimalno tjedan dana prije izricanja presuda.

Ljetna pauza

U srpnju Haaški suda radi samo dva tjedna i veoma je mala mogućnost da se u 7. mjesecu donese konačna presuda u ovom predmetu. Upravo zbog toga su najveće mogućnosti da se presuda donese tek u rujnu ove godine, nakon što završi ljetna pauza u radu Haaškog suda. Za sada nema nikakve službene informacije iz ove institucije o pomjeranju roka presude Hrvatima iz BiH. Također, prema neslužbenim informacijama, Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Čorić, Bruno Stojić i Berislav Pušić će tražiti novo produženje boravka na privremenoj slobodi. Dosadašnja rješenja o boravku na privremenoj slobodi su sadržavala mogućnost produženja, pa se očekuje kako će “šestorka” i ljetnu pauzu u radu suda provesti u Hrvatskoj. Oni su uglavnom i ranijih godina tijekom spomenute pauze boravili u Hrvatskoj, koja je davala jamstva da će optuženi Hrvati biti vraćeni u haaški pritvor sukladno odluci suda. Zbog toga se očekuje kako će im biti produžen boravak na slobodi sve dok sudsko vijeće ne zakaže izricanje presude u ovom slučaju. Inače, proces Prliću i ostalima je najdugotrajniji pred Haaškim sudom i traje već više od šest godina.

Opsežna dokumentacija

Stotine tisuća stranica zapisnika s suđenja, materijalnih dokaza i ostalih dokumenata je priloženo sudskom vijeću i upravo u ovoj činjenici se mogu tražiti razlozi odgađanja presude za jesen. Sudsko vijeće već više od godinu dana pregledava sve te dokumente kako bi moglo donijeti presudu. Ipak, očekuje se kako će ovaj proces trajati još nekoliko godina jer kakva god da presuda bude, sigurno je kako će uslijediti žalbe ili tužiteljstva ili odvjetnika optuženih. Drugostupanjski proces traje oko tri godine, tako da se kraj ovoga procesa može očekivati tek 2015. godine.

Postupak je svakako potrebno ubrzati kako bi se ispoštovala strategija o kraju rada Haaškog suda.

Očekuje se kako će jedna od zadnjih odluka koje će donijeti ovaj sud upravo biti konačno presuda optuženim bh. Hrvatima, bivšim čelnicima Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?