POSREDUJE OHR

Presudni tjedan za dogovor SDP-SDA-HDZ BiH-HDZ 1990

sastanak
VL FOTO
10.03.2011.
u 09:31

Washington zatražio deblokadu županija, obustavu zasjedanja Doma naroda i uspostavu široke koalicije

Četiri stranke, HDZ BiH, HDZ 1990., SDP BiH i SDA, trebale bi danas započeti razgovore o mogućem dogovoru za uspostavu vlasti u FBiH za što bi potporu trebao pružiti i OHR, zaključeno je jučer nakon odvojenih pojedinačnih razgovora čelnika ovih stranaka sa zamjenikom visokog predstavnika, američkim diplomatom Roderickom Mooreom. Ova inicijativa dolazi nakon diplomatske poruke Washingtona i Bruxellesa da se ključne domaće stranke iz FBiH trebaju dogovoriti o tomu kako odblokirati proces koji je s jedne strane zapeo zbog pokušaja da se hrvatske stranke s najvećom potporom naroda eliminiraju iz vlasti, a s druge strane blokade izbora izaslanika za Dom naroda.

Čović optimist

- Nakon jasne poruke State Departmenta i EU-a, složili smo se da četiri stranke nastave razgovarati. Mislim da ima smisla napraviti snažan pritisak i krenuti u taj posao kako bi se u sljedeća nekoliko dana postigao dogovor i svi ne bi krenuli krivim putem, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je bio prvi Mooreov sugovornik u OHR-u. Dodao je kako, međutim, neće skrštenih ruku čekati da se, kao pri izboru čelništva u Zastupničkom domu, donose doluke nasuprot većinskoj volji Hrvata. Čović je najavio da će kao znak dobre volje sazvati Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije i izabrati izaslanike za federalni Dom naroda. - Mi u prvome planu stavljamo odgovornost za vođenje jedne državničke politike i idućih dana učinit ćemo sve da se dogovor postigne, ali na temelju Ustava i zakona, poštivanja legitimne volje hrvatskog i druga dva naroda. To podrazumijeva da se dogovorimo oko vlasti koja bi imala sličnu strukturu od županija, preko entiteta do razine države, rekao je Čović.

Bošnjačka majorizacija

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić je u odvojenom susretu s američkim diplomatom pozdravio posredničku ulogu međunarodne zajednice kazavši da se radi o presudnome tjednu.

- Svatko kome je stalo do rješenje, mora biti optimist. Mislim da je ovo posljednja prilika da se dođe do dogovora uz medijaciju OHR-a prije nego bi stvari eskalirale u nepredvidivom smjeru, rekao je Ljubić za Večernjak. Prema njegovim riječima, do toga trenutka bi se svi trebali suzdržati od jednostranih poteza kao što je bio izbor vodstva Zastupničkog doma bez dogovora o parlamentarnoj većini. Kroz izbor vodstva Zastupničkog doma Ljubić je i opisao stvarni problem u zastoju federalne vlasti jer ‘bošnjačka strana određuje hrvatsko zastupanje’. S Mooreom su jučer razgovarali i čelnici SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?