FEDERACIJA BIH

Prevaga za smjenu vlasti mogu biti i glasovi ‘malih stranaka’

Parlament
22.06.2012.
u 09:35

Trenutačno se zna da su LDS i DNZ suzdržani, BOSS, A-SDA i Naša stranka još dogovaraju

Glasovi zastupnika malih stranaka u federalnom Parlamentu mogli bi imati ključnu ulogu u prikupljanju dvotrećinske većine potrebne za pokretanje smjene predsjednika i dopredsjednika entiteta. Prema onome što je do sada poznato i neupitno, nova vladajuća koalicija ima 56 od potrebnih 66 glasova za dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu i 38 od neophodnih 39 glasova u Domu naroda.

Dobivaju na značaju

Uz eventualnu potporu Boljitka broj glasova za promjenu vlasti u Zastupničkom domu popeo bi se na 61, a u Domu naroda na više nego dovoljnih 42 glasa. U takvoj situaciji glasovi stranaka koje imaju po jednog ili dva zastupnika dodatno dobivaju na značaju. No, prema onome što su nam jučer kazali predstavnici tih stranaka, većina njih još nije odlučila kako će se izjasniti o zahtjevu za rekonstrukciju vlasti. Za sada je, čini se, najjasniji stav Demokratske narodne zajednice (DNZ) koja ima po jednog predstavnika u Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH. Zastupnica ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hafeza Sabljaković kazala nam je da je stav stranačkog predsjedništva kako DNZ treba biti suzdržan u aktualnim previranjima na političkoj sceni u FBiH. To znači da nova parlamentarna većina ne može računati na glasove ove stranke. S druge strane, zastupnica Stranke demokratske aktivnosti A-SDA Jasminka Durić kaže kako nitko od stranaka koje su pokrenule inicijativu za smjenu vlasti do sada nije tražio službene razgovore s A-SDA. “Potpora koju je A-SDA dala formiranju nove vlasti u Unsko-sanskoj županiji ne znači”, kaže Durić, “automatsku podršku promjeni vlasti i na federalnoj razini”. “Odredit ćemo se o tome tek ako netko bude zatražio od nas razgovore o toj temi. Jedno je sigurno, a to je da mi nećemo uraditi ništa što bi destabiliziralo situaciju i potpomoglo stvaranju bilo kakvog političkog kaosa u Federaciji BiH”, ističe Durić. Esed Radeljaš iz Bosanske stranke (BOSS), koji je ujedno i jedini izaslanik ove stranke u Domu naroda, kaže kako se još nisu odredili o zahtjevu za smjenu vlasti te da će u idućih nekoliko dana biti obavljene konzultacije unutar stranačkog rukovodstva.

Neupitna potpora

- Sve što bih vam kazao prije toga bilo bi prejudiciranje konačne odluke, kazao nam je Radeljaš. Amir Husarić, predsjednik Liberalno-demokratske stranke (LDS), koja također ima jednog izaslanika u Domu naroda, kaže da će oni biti protiv smjene, jer ne žele dalju destabilizaciju prilika u zemlji. Neupitna potpora smjeni vlasti dolazi, pak, od jednog zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu i troje u Domu naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?