NOVA KRIZA

Prijeti obustava isplata početkom iduće godine

bevanda
VL FOTO
14.10.2010.
u 08:01

Krajnji rok za početak primjene prihodovnog cenzusa je kraj ove, 2010. godine, a do sada je urađen tek nacrt ovog zakona koji nikoga ne zadovoljava

Prvog dana iduće godine moglo bi doći do obustave isplate svih naknada iz federalnog proračuna, jer sve manje šansi da će do tada biti usvojen i spreman za primjenu zakon o općem prihodovnom cenzusu, što je jedan od ključnih uvjeta koje je postavio Međunarodni monetarni fond (MMF). Krajnji rok za početak primjene prihodovnog cenzusa je kraj ove godine, a do sada je urađen tek nacrt zakona koji nikoga ne zadovoljava.

Imenovanje vlade

Odredbom iz nacrta, po kojom će “za svaku kategoriju Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojom odlukom odrediti poseban prag prihodovnog cenzusa”, zapravo se problem uvođenja cenzusa ostavlja novoj vladi koja tek treba biti imenovana. Međutim, imajući u vidu dominantan stav da odlazeća Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ne treba predlagati nove zakone, lako se može dogoditi da čak ni ovakav zakon o općem prihodovnom cenzusu ne bude usvojen do imenovanja nove entitetske vlade.

Iz prvih poteza stranačkih lidera očito je kako formiranje nove federalne vlade neće biti moguće prije kraja godine, što znači da do tada neće ni spomenuti zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru, što bi moglo predstavljati veliki problem. Dodatni problem su političke nesuglasice o samom sadržaju zakona.

Za hrvatske predstavnike najsporniji je dio predloženog zakona u kojem će pod prihodovni cenzus ulaziti i primanja ostvarenja u drugim zemljama.

Brojne nelogičnosti

To znači da će Hrvati koji primaju mirovine ili bilo kakve naknade iz Hrvatske vjerojatno biti uskraćeni za ostvarivanje prava u Bosni i Hercegovini, jer će njihovi ukupni prihodi premašivati iznos cenzusa. Kako se to ne bi dogodilo, hrvatski predstavnici u vlasti tražit će da se cenzus odnosi isključivo na primanja ostvarena u Bosni i Hercegovini.

Predloženi nacrt zakona obiluje i drugim nelogičnostima koje bi mogle usporiti njegovo usvajanje.

Primjerice, u prvom članku se govori samo o korisnicima braniteljskih i invalidskih prava, dok se u ostatku zakona jasno navodi da će ovim cenzusom biti obuhvaćeni svi proračunski korisnici, a to znači i imenovani dužnosnici, državni službenici i namještenici svih razina vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?