INICIJATIVA

Prijevremeni izbori u slučaju da se vlast ne uspostavi za 90 dana

koalicija
Zoran Grizelj
16.02.2012.
u 09:57

Stranke okupljene oko Demokratske inicijative za Europu traže temeljite promjene Izbornog zakona u SIP-u te pozdravljaju ponuđene prijedloge

Osam političkih stranaka HDZ 1990, HDZ BiH SNSD, PDP, SDA, SBiH, DNS, SDP BiH, koji čine asocijaciju pod nazivom Demokratska inicijativa za Europu, traže da se pri promjeni Izbornog zakona uvode zakonska odredba po kojoj se predviđa raspuštanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u slučaju da zakonodavna i izvršna vlast ne budu uspostavljanje u roku od 90 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata u Službenom glasniku. “Mjerodavno tijelo” stoji dalje u prijedlogu koji će biti upućen Interresornoj radnoj skupini za izmjenu seta izbornih zakona “dužno je da u roku od 30 dana donese odluku o raspisivanju novih izbora, koji trebaju biti provedeni u roku od 90 dana”.

Prijevremeni izbori bili bi raspisani i u slučaju da Predsjedništvo BiH u propisanim rokovima ne predloži mandatara te ako se proračun ne usvoji u propisanom roku. Predloženim rješenjima predviđeno je da se za osobu koja obavlja dužnost u izvršnoj vlasti a bude izabrano za zastupnika na općim izborima, status zastupnika stavi u stanje mirovanja do prestanka mandata u izvršnoj vlasti ili podnošenja ostavke na to mjesto.

Demokratska inicijativa za Europu zalaže se i za ravnopravnost spolova na kandidacijskim listama te uvođenje sustava elektronskog glasovanja kako bi se spriječile izborne nepravilnosti te osigurali točni izborni rezultati. Predstavnik SNSD-a u Demokratskoj inicijativi Lazar Prodanović istaknuo je, kako prenosi agencija Srna, da je Izborni zakon nakon Ustava najznačajniji zakon jedne zemlje. On je najavio da će članovi Demokratske inicijative za Europu pokušati osigurati potporu Interresorne radne skupine i Parlamentarne skupštine BiH za više od 20 amandmana na Izborni zakon. Marinko Čavara iz HDZ BiH podsjetio je na pitanje promjene Ustava i Izbornog zakona BiH u skladu sa odlukom Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić ističe da će spomenuti prijedlozi dobro poslužiti Interresornoj radnoj radnoj skupini za izmjenu izbornih zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?