PRIVILEGIJI

Prioritetne naknade i plaće dužnosnicima

parlament
VL FOTO
14.11.2011.
u 09:53

Polemike su se vodile nedavno treba li povećati naknade sa 600 na 800 maraka za odvojen život

Jedna od posljednjih polemika u Parlamentu Federacije BiH o tome treba li zastupnicima povećati naknade za odvojeni život sa sadašnjih 600 na 800 maraka, pokazale su navodne podjele u platformaškim redovima, jer predstavnici SDP-a nisu podržali koalicijske partnere u planiranom povećanju naknada.

Visina dnevnica

No, priča o „moralnim čistuncima“ ima i svoju drugu stranu koja se ogleda u prioritetnom usvajanju zakona o plaćama i naknadama dužnosnika u županijama gdje vladaju stranke platforme. Iako su prilikom preuzimanja vlasti među prioritete ubrojali mnoge druge stvari platfromaši su u županijama među prvim zakonima pripremili onaj o plaćama i naknadama svojih dužnosnika. U Sarajevskoj županiji, gdje se vladajući oko malo čega mogu dogovoriti, ekspresno je u javnu raspravu pušten Nacrt zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti i to pod izgovorom uređenja ove oblasti, ali i provedbe presude Ustavnog suda Federacije BiH, koja je potvrdila neustavnost Zakona o državnoj službi Federacije BiH i potrebu dogovornog uređenja ove oblasti poštivajući nadležnosti Federacije BiH i županija. Zanimljivo je da nacrt ne predviđa visinu paušala izabranih dužnosnika, već propisuje da će nju određivati skupštinsko povjerenstvo.

Najveći troškovi

Također, nije određena niti visina dnevnica i drugih troškova službenog putovanja i način njihovog obračuna, već će to, kako je propisano, biti regulirano posebnom uredbom županijske vlade. Upravo na ovim stavkama se stvaraju najveći troškovi, pa priča o tome kako se želi transparentno, na jedinstven način urediti pitanje prava izabranih i imenovanih dužnosnika jednostavno pada u vodu. Davanje autonomnih prava Vladi u propisivanju iznosa paušala i dnevnica za putovanja, otvara prostor novim manipulacijama. - Vlada je ta koja utvrđuje prioritete u predlaganju zakona, ali sasvim je jasno da postoji mnogo drugih zakona koji su trebali doći na dnevni red prije zakona o plaćama i naknadama. Građanima sigurno nisu prioritet plaće i naknade u tijelima vlasti, kazao je zastupnik SBB-a u županijskom parlamentu Kenan Ademović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?