BEZ DOGOVORA

Problem u količini vlasti i pozicijama unutar platforme

jurisic
VL FOTO
26.08.2011.
u 09:40

Zatraženo je da se dostavi lista zahtjeva, ali nema nikakvih obećanja

Stranke platforme nisu jučer riješile otvorena pitanja koja prijete opstanku i funkcioniranju vladajuće koalicije u FBiH, ali je dogovoreno da se na idućem sastanku, 6. rujna, konkretno razmotre svi problemi, uključujući i kadrovske nesuglasice, te tvrdnje o nezastupljenosti.

Tražile se i analize

- Na sastanku nismo donijeli konačne odluke, međutim dogovoreno je kako će se stranke platforme ponovno sastati 6. rujna, do kada će se pripremiti konkretne i detaljne analize dosad napravljenog, odnosno onog što se krši iz platforme. HSP BiH inzistira na donošenju zakona o Vladi FBiH, kazao je nakon sastanka lidera stranaka platforme predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić. Također, na tom sastanku će biti govora i o reviziji branitelja zbog čega je izbio i sukob između određenih čelnika. SDP tvrdi da će Helez doći na sastanak i iznijeti podatke. Smatraju da u reviziji i oduzimanju prava hrvatskim braniteljima nema ništa sporno. Iako je HSP bio inicijator jučerašnjeg sastanka platformaša, i to nakon što je unutar stranke došlo do otvorenih sukoba zbog raspodjele pozicija, na jučerašnjem sastanku opet se pokazala bošnjačka dominacija. Lagumdžija je čak ranije zbog obveza i napustio sastanak. Očito nezadovoljni količinom vlasti i pozicija koje dobivaju unutar platforme, iz HSP-a su i zatražili restrukturiranje odnosa u koaliciji.

Bošnjačka dominacija

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je, kako se doznaje, zatražio da HSP do idućeg sastanka na papir stavi sve zamjerke na raspodjelu pozicija i konkretne dokaze o zanemarivanju Hrvata, ali nema obećanja da će zahtjevima najmanjeg koalicijskog partnera biti udovoljeno. Naprotiv, iz izjava koje dolaze iz SDP-a i SDA, može se zaključiti kako se oni uopće ne uzbuđuju zbog zahtjeva pravaša. Prijetnja HSP-a o izlasku iz vladajuće koalicije nije shvaćena ozbiljno, a čak ako se to i dogodi, platformaši su spremni nastaviti dalje u tročlanoj koaliciji. Premijer Nermin Nikšić, koji je također bio na koalicijskom sastanku, izjavio je da ne postoji nikakva mogućnost da se kriza koja je bila u HSP-u prelije na rad Vlade Federacije BiH i ugrozi njezin opstanak. Nejasno je zašto je HSP nezadovoljan i prijeti izlaskom iz vladajuće koalicije kada se na poboljšanju položaja Hrvata radilo onoliko koliko je HSP tražio i koliko se moglo, priopćili su iz SDA i SDP-a uoči sastanka. - Mnogo toga je trebalo i hitno rješavati- rekla je Mira Ljubljankić, dopredsjednica SDP-a.

Ključne riječi

Komentara 1

TI
timtomtumb
19:27 26.08.2011.

malo mjesta a puno kumova

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?