Park Prirode

Probudio se iz 
‘kome’, ali još uvijek živi ‘na aparatima’

Hutovo blato
Frano Matić
06.06.2013.
u 12:49

Park još uvijek trpi posljedice zbog negativnih utjecaja prirode, ali i ljudske ruke te (nedovoljne) brige nadležnih

Za razliku od nekih prethodnih godina jučerašnje obilježavanje Međunarodnog dana zaštite okoliša u Javnome poduzeću Park prirode Hutovo blato nije prošlo u nekoj prevelikoj slavljeničkoj atmosferi. Razlog je, nažalost, jasan i bolan, uprava i djelatnici PP HUTOVO BLATO već skoro dvije godine proživljavaju pravu agoniju po pitanju održivog financiranja ovog prirodnog bisera na jugu Hercegovine. Zbog učestalih elementarnih nepogoda (poplave, požari...), ali i nedovoljne brige samih osnivača (Vlada i Skupština HNŽ-a), JP Hutovo blato je u zadnje dvije godine bio doveden doslovce u situaciju prestanka rada, a što bi samo prouzročilo nesagledive posljedice po biljni i životinjski svijet.

To najbolje oslikava podatak da je sve donedavno Hutovo blato iz proračuna HNŽ-a primao samo osam posto od svojih mjesečnih potreba, a to znači tek nešto više od 2000 od potrebnih 30.000 mjesečno za plaće djelatnicima i normalno funkcioniranje. Sada je sve to podignuto na nekih 43 posto od mjesečnih potreba, a što je nedovoljno za održivi opstanak PP Hutovo blato.

- Vidljivi su neki mali pozitivni koraci koji nam daju nadu da će se uskoro u cjelosti riješiti pitanje održivog financiranja Parka prirode. Na svima nama je da osiguramo još tih 57 posto sredstava. Stoga je vrijedan prijedlog Vidića da taj nedostajući dio sredstava osiguraju općine Čapljina i Stolac. Ima načina da se i kroz određene projekte osiguraju dodatna, ali nama i dovoljna sredstva - ističe Nikola Zovko, ravnatelj JP PP Hutovo blato, te posebno naglašava ogromnu pomoć WWF-a u svim dosadašnjim aktivnostima i brojnim projektima za spas Hutova blata i pokušaj da PP konačno osigura održivo financiranje. Uz WWF u toj su misiji spašavanja Hutova blata u zadnje vrijeme uključena i županijska i federalna ministarstva zaštite okoliša te prostornog uređenja, a što bi trebalo rezultirati jednim novijim i dosta ozbiljnijim pristupom u zaštiti i trajnom očuvanju PP.

Stoga i ravnatelj Nikola Zovko naglašava kako je uspjela medijska kampanja i peticija “Zaustavimo uništavanje Hutova blata” u kojoj je WWF prikupio više od 25.000 potpisa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?