KRIZA

Prodaja voća i povrća opala za čak 2,5 milijuna maraka

trznica
VL FOTO
20.10.2010.
u 08:15

Građani kupuju sve manje, ali cijene na tržnicama i dalje u velikom porastu

Posljedice globalne krize osjete se i na tržnicama diljem BiH. Građani sve manje troše na voće, povrće, mliječne proizvode i sve drugo što se prodaje na tržnicama. Službeni podaci govore da je u prvih sedam mjeseci ove godine na tržnicama u Federaciji BiH potrošeno oko 2,5 milijuna maraka manje nego u istom razdoblju prošle godine. Samo na poljoprivredne proizvode građani su od početka godine do kraja srpnja potrošili 27,3 milijuna maraka, dok je u tom vremenskom razdoblju 2009. godine u iste svrhe usmjereno 29,8 milijuna KM.

Rast cijena

Ove brojke dodatno dobivaju na težini ako se zna kako su cijene prehrambenih proizvoda ove godine znatno skuplje nego prošle. To znači da je količina kupljenih namirnica na našim tržnicama još manja nego što to pokazuju predočene brojke.Podugačak je popis namirnica na koje stanovništvo Federacije ove godine troši znatno manje novca nego ranijih godina. Osim skoro svih vrsta žitarica, opala je i prodaja voća i povrća. Krumpir, grah, luk, mrkva, rajčica, paprika, krastavci, jabuke, kruške, orasi, šljive, marelice, breskve, mandarine, samo su neki proizvodi čija je prodaja opala na tržnicama u prvoj polovini ove godine. U sarajevskom savezu potrošača kažu kako uopće nisu iznenađeni ovakvim pokazateljima.

Izdvajanje za hranu


-Imamo analize koje pokazuju da građani koji primaju do 500 KM čak 80 posto izdvajaju za hranu. U takvoj situaciji ljudi ne samo da moraju štedjeti na drugim stvarima, već i kod kupovine hrane moraju biti racionalni. Bh. građani danas manje troše, jer je kupovna moć generalno opala. Posljedica je to recesije, ali i loše ekonomske politike u zemlji, kaže tajnik Saveza Mesud Lakota. Na kratkom popisu voća i povrća čija prodaja u ovoj godini stagnira ili raste našli su se tek grožđe, trešnje, višnje, jagode, kupus i špinat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?