Mostar

Prodajom imovine JP Parkova želi se izmiriti dug Komosa

Odlagalište
31.05.2012.
u 09:39

Imovina s kojom Parkovi raspolažu vrijedna je više milijuna maraka

Komunalni kaos u Mostaru i dalje vlada. S jedne strane je poduzeće Komos, koje je 51 posto u vlasništvu Grada Mostara, 49 posto u vlasništvu privatnika, a ima dugovanja koja su daleko veća od vrijednosti imovine koju ovu poduzeće ima. S druge strane su JP Parkovi koji uspijevaju poslovati s dobitkom. Tu je i treće poduzeće JP Komunalno, koje se trenutačno financira na taj način što se poduzeću JP Parkovi oduzimaju poslovi i daju se novom komunalnom poduzeću u Mostaru.

 Preuzimanje opreme

 Čak je JP Komunalno želio preuzeti sredstva i opremu JP Parkova, ali direktor ovoga poduzeća Dragan Krtalić to nije dopustio. - Nisam protiv ujedinjena komunalnih poduzeća u Mostaru, ali treba utvrditi pravila po kojima se to radi. Ne može se prodajom imovine Parkova nadoknaditi dug druge gradske tvrtke koja je 49 posto u privatnom vlasništvu. A neki upravo to žele učiniti - rekao nam je Krtalić. Nakon ovakvih stavova Krtalića o kojima postoji i pismeni trag, Parkovi više ne mogu dobiti niti jedan posao od Gradske uprave. Tako je npr. JP Komunalno posao održavanja semafora u Mostaru prepustilo privatnoj tvrtci. - Naš bivši djelatnik je osnovao tvrtku i preuzeo taj posao. Sada se za to izdvaja 120.000 maraka na godišnjoj razini, a naša oprema koju imamo za ovaj posao, kao i mehanizacija, stoje u krugu poduzeća i propadaju - ističe Krtalić. Cijena održavanja semafora u Mostaru je bila daleko manja. Apsurdna je situacija i kada je i pitanju briga o psima lutalicama u Mostaru. Ovo je posljednjih nekoliko mjeseci postao veliki problem u Mostaru jer čopori pasa hodaju mostarskim ulicama, a napadi na ljude su sve češći. JP Komunalno je preuzelo ovaj posao i za (ne)rad dobiva od Gradske uprave više od 12.000 maraka mjesečno. - Mi smo to radili i toga problema nije bilo. Onda nam je samo stigao dopis kako se služba ukida i kako mi više ne radimo taj posao. Ostali smo bez novca, a gradske ulice ponekad sliče na veliku izložbu pasa. U čijem interesu je da se Mostar dovede u takvu situaciju - pitaju se u Parkovima. Tu je i cijeli niz drugih nelogičnosti iz kojih se može vidjeti kako je pojedincima cilj uništiti Parkove i dovesti ih na razinu na kojoj se nalazi poluprivatno poduzeće Komos.

 Pitanje deponija

 Iz Parkova pitaju i što je s deponijem Uborak, koji je kao i Komos 51 posto u vlasništvu Grada Mostara, a 49 posto u vlasništvu privatnika. Zanimljivo je kako su analize pokazale kako je stvarna cijena jedne tone otpada koji se odlaže na ovoj lokaciji 13,8 maraka, ali Parkovi sada za odlaganje jedne tone otpada moraju platiti 34 marke. Privatnim tvrtkama je ovaj iznos čak i veći i on iznosi 45 maraka po toni otpada. Zbog neredovitog plaćanja Parkovi trenutačno na deponiju Uborak odlažu samo 30 posto otpada. Neslužbene informacije govore kako kamioni poduzeća Komos i dalje odvoze otpad na ovu lokaciju iako imaju dugovanja daleko veća nego Parkovi. I tada cijela priča dobiva političku notu. Na ovu temu u mostarskoj Gradskoj upravi od nadležnih službi nismo uspjeli dobiti službenu izjavu. - Kada je stigla informacija da kamioni Komosa potajno odlažu otpad na Uborak, jasno je kako blokada deponija ima političku dimenziju. Cijelu stvar treba istražiti, a gradske službe konačno trebaju početi raditi svoj posao. Komos je odavno trebao biti u stečaju - govori nam neslužbeno jedan od naših sugovornika u mostarskoj Gradskoj upravi. Umjesto stečaja Komosa, u stanje nelikvidnosti se sada pokušavaju dovesti Parkovi. Jer samo kada bi i Komos i Parkovi bili u istoj poziciji, ujedinjenje poduzeća bi imalo smisla. Metoda rada koja je svojstvena vjerojatno samo Mostaru. Ipak, Parkovi i dalje rade i funkcioniraju unatoč svim problemima, a gradske vlasti hitno trebaju donijeti strategiju izlaska iz ove situacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?