OD 1. SIJEČNJA

Profitirat će jedino trgovci jer država nema mehanizme

carina
Arhiva VL
28.12.2010.
u 10:25

U upravi za neizravno oporezivanje kažu da će od 1. 1. carina biti ukinuta 
za dizelsko gorivo, bezolovni motorni benzin s oktanskim brojem 95...

Prema aneksima Privremenog sporazuma o trgovini između Europske unije i BiH od 1. siječnja 2011. godine bit će ukinute carine na mnoge uvozne proizvode podrijetlom iz država članica Europske unije.

Carina potpuno ukinuta

Tako će u potpunosti biti ukinuta carina na dizel gorivo, bezolovni benzin s oktanskim brojem 95 i većim, na lož ulje, gume za automobile, autobuse i kamione. Osim toga, carina će biti potpuno ukinuta i na tekstilne proizvode, zatim određene proizvode građevinske i metalne industrije i na sportske rekvizite te mnoga druga.

Prema tom dogovoru, od 1. siječnja 2011. godine, sa sadašnjih šest na četiri posto bit će snižena carinska stopa na teleće i juneće meso, prženu kavu i određene vrste voća kao što su jabuke, kruške, dunje itd. Također će se s devet na šest posto smanjuje carina za polovna putnička vozila, draguljarske predmete i predmete zlatarstva.

Sasvim je normalno da nakon ukidanja carina, građani očekuju i jeftinije proizvode, a posebice na gorivo, koje bi, prema izračunu, trebalo biti jeftinije za najmanje desetak posto.

-Ukidanje carina na pojedine proizvode iz EU-a neće dovesti do pada cijena tih proizvoda na našim tržištima jer trgovci ni po koju cijenu ne žele da se odreknu svojih zarada, a država nema mehanizama da reagira, upozoravaju iz Udruge potrošača BiH.

Cijene neće pasti

Kako tvrde iz udruga potrošača, situacija je ista kao i prošle godine, kada je carina ukinuta na pojedine proizvode. Ne samo da nije došlo do smanjenja cijena, već je bilo slučajeva da su ti proizvodi čak i poskupljuju. Ističu i kako je do sada za oko 90 posto proizvoda iz Europske unije carina u potpunosti ukinuta, a potrošačka košarica građana ostala je ista.

Sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU-a i BiH se počeo primjenjivati od 2008. a do 2013. kada bi trebalo doći do ukidanje svih carina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?