Poticaji

Program usvojen, nezadovoljstvo ostalo, dok je novac nedostižan

Poljoprivrednici
15.03.2013.
u 10:52

Zapostavljeno povrtlarstvo, vinogradarstvo i voćarstvo u poticaje uvršteni tek prošle godine

Odlukom o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih proračunom FBiH za 2013. od 68,5 milijuna konvertibilnih maraka Vlada FBiH unijela je mir u redove poljoprivrednika. Praksa iz prethodne dvije godine navodi na zaključak da je riječ o privremenome zatišju. Redovito su među nezadovoljnima Hercegovci, posebice južni, zašto govori Milenko Soče, direktor čapljinskog “Agroherca“, najvećeg proizvođača hrane u Hercegovini.

- Koordinacija 18 federalnih udruženja i saveza nudila je program kojim bi bili obuhvaćeni svi poljoprivrednici, bez obzira gdje se nalaze i čime se bave, proporcionalno udjelu u proizvodnji. Nije problem bila ni visina sredstava jer bi se ovisno o broju podnositelja zahtjeva, proporcionalno smanjivala i sredstva. Kako je ovaj dio Hercegovine posebice orijentiran na biljnu proizvodnju, nastojali smo da ona dobije adekvatan tretman. Nažalost, to nije prihvaćeno ni ove godine.

Povrtlarska proizvodnja je izuzetno zapostavljena, voćarstvo i vinogradarstvo u poticaje su uvršteni tek prošle godine, ali sredstva nisu isplaćena. U našim uvjetima samo rijetki mogu nekako ispuniti uvjete za ostvarenje poticaja. Oni se, primjerice, kreću pola hektara obrađene površine u povrtlarstvu, predaji proizvedenog ovlaštenim otkupljivačima, prilaganje računa za otkupljenu robu, plaćenom PDV-u i slično. Svima je dobro poznato da to naši individualni proizvođači ne mogu ispuniti.

- U zadnje dvije godine tvrtka kojoj sam na čelu po zakonu i programu ostvarila je 1,38 mil. KM potpore, ali nismo naplatili niti jednu marku - kaže Soče. Od za poticaje u 2013. odobrenih 68,5 mil. KM, animalnoj proizvodnji je namijenjeno 46,7 milijuna, biljnoj skoro četiri puta manje 12,1 mil., dok je 7,5 mil. KM predviđeno za ostale potpore.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?