REZULTATI DERK-a

Proizvodnja struje u BiH upola manja

struja
VL FOTO
11.06.2012.
u 09:14

Zbog loših hidroloških prilika, 
iza BiH jedna od općenito najlošijih energetskih godina

Nakon zbrajanja prošlogodišnjih rezultata Državna regulacijska agencija za električnu energiju (DERK) došla je do poražavajućih podataka, jer su vrijednosti proizvodnje i izvoza struje znatno niže nego u 2010. godini.

Rekordna potrošnja

Prošla godina je, barem tako statistika govori, bila katastrofalna za elektroenergetski sustav - proizvodnja struje smanjenja je za 13 posto, a u hidroelektranama za čak 46 posto. Istodobno ostvarena je rekordna potrošnja u BiH, dok je izvoz struje skoro prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu. Sve u svemu, jedna od lošijih godina za bosanskohercegovačku energetiku. Ipak, u izvješću DERK-a u prvi plan se stavlja činjenica da je elektroenergetski sustav BiH zadržao stabilnost. -Elektroenergetski sustav BiH je radio stabilno i tijekom 2011. godine, iako u bitno težim uvjetima od prošlogodišnjih. Nepovoljne hidrološke prilike tijekom cijele godine značajno su smanjile obim proizvedene električne energije iz hidroelektrana (4326 GWh ili 46 posto manje u odnosu na prethodnu godinu). Mada je povijesno rekordna proizvodnja ostvarena u termoelektranama od 9588 GWh ove pokazatelje djelomično kompenzirala, ukupno ostvarena proizvodnja od 14.049 GWh je ipak bila niža za oko 2000 GWh (13%), navodi se u izvješću.

Ukupno ostvarena potrošnja, najveća do sada, iznosila je 12.593 GWh, odnosno 2,7 posto više nego u prethodnoj godini. Kupci priključeni na prijenosnu mrežu preuzeli su 2758 GWh, što je 9,8 posto više nego godinu dana ranije, a kupci na distributivnoj mreži 9475 GWh, odnosno 0,8 posto više nego u 2010. godini. Ukupna prodaja kupcima u BiH povećana je za 3,4 posto. S druge strane, izvoz struje je značajno smanjen, kao posljedica smanjene proizvodnje. Izvezeno je ukupno 2586 GWh, što je tek polovina od vrijednosti izvoza iz prethodne godine. Registrirani tranzit električne energije preko prijenosne mreže BiH iznosio je 2329 GWh, što je smanjenje od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Razlog za zabrinutost

Ovakvi podaci svakako daju razloga za zabrinutost, jer je upravo električna energija godinama glavni izvozni adut BiH. Hidrološki uvjeti ove godine nešto su bolji i stoga se očekuju bolji rezultati kada je u pitanju proizvodnja struje u hidroelektranama. Za utjehu građanima mogao bi biti i podatak da još uvijek plaćamo nižu cijenu električne energije nego stanovnici zemalja Europske unije. To se odnosi i na kućanstva i na industriju.

Naravno, životni standard u zemljama EU je znatno viši nego u BiH, pa je upitna opravdanost ovakvih usporedbi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?