PANIKA

Projektili prijete Posavini!

posavina
VL FOTO
03.10.2011.
u 09:14

U Savi u Odažku otkriven ratni brod iz II. svjetskog rata pun oružja

Na svega od jedan i pol metar dubine rijeka Sava u svojem niskom vodostaju, koji ne pamte ni najstariji Posavljaci, otkrila je kod Novog Grada (općina Odžak) potopljeni ratni brod iz 2. svjetskog rata. Zamišljam trenutke prije potapanja i to skriva li olupina puno detalja, koji obrasli algama, čekaju ispričati neispričanu priču o tim dramatičnim trenucima. Uzbuđenje prizora pojačavaju i vidljivi projektili koji su razbacani po olupini. - Velika je to prijetnja, a mogla se dogoditi i velika tragedija, pojašnjava nam Mirko Jurišić iz Novoga Grada koji nas je odveo na mjesto susreta s poviješću. Priča nam da su tu dolazili neki koji su se pokušali okoristiti od starog željeza, dijelove su odvukli do Modriče, ali je policija brzo reagirala.

Prijeteći projektili

- Sada je Sava jako niskog vodostaja pa sam pri ribarenju zamijetio ovu olupinu na svega metar i pol dubine, priča nam Mirko dok pokazuje konture potopljenog broda. Potražili smo i stručno mišljenje o potonuloj olupini broda od Jure Brašnića, koordinatora za razminiranje Civilne zaštite općine Odžak. -Radi se o ratnom brodu iz Drugoga svjetskog rata koji su u to doba savezničke snage bombardirale i potopile. Nalazi se na lokaciji Novoga Grada 2.200 metara nizvodno od hotela Nova lađa pri trenutnom vodostaju od 1,5 m. U vodi se vrlo dobro mogu razaznati projektili raznih kalibara, naoružani projektili koji predstavljaju veliku opasnost, osobito sada kada su aktivnosti na čišćenju korita rijeke Save i osiguranju plovnoga puta prema Beogradu, pojašnjava Brašnić. O pronalasku potonulog ratnog broda obaviještene su sve mjerodavne institucije. Na potezu je federalni tim CZ-a za podvodno angažiranje kako bi se odstranili eventualno opasni projektili koje još uvijek skriva voda. BH MAC centar angažiran je oko utvrđivanja točnih pozicija. - Očekivati je kako će se posao brzo odraditi jer će s porastom vodostaja rijeke vjerojatno ukupan posao oko eventualnog izvlačenja olupine na plići dio biti nemoguć, jer se još uvijek ne zna veličina potopljeno ratnog broda - smatra Brašnić.

Stari čamac

Otkriveni potopljeni brod nije jedini pronalazak koji otkriva rijeka Sava. U blizini je i drveni čamac za koji se pretpostavlja da je vrlo sličan onome pronađenom kod Orašja i za koji se vjeruje da je star 400-500 godina. Izrezbaren je iz jednog komada dužine 17 m.

-Obavijestit ćemo mjerodavne i o ovome pronalasku kako bi se i ovaj čamac izvukao iz vode, tj. kada ronioci budu angažirani oko broda, kaže nam Brašnić. Ukoliko se očisti i restaurira, olupina ratnog broda mogla bi biti i zanimljiva turistička priča, jer neispričane priče povijesti uvijek su intrigantne i zanimljive turistima.

Ključne riječi

Komentara 2

GA
garavi
12:27 03.10.2011.

To je HDZ skrivao cijelo vrijeme kako bi sada priprijetili da ih se stavi u vlast na državnoj razini. Ako to ne dobiju sve će minirati i Sava će potopiti cijelu Bosnu. Bez Hercegovine.

TU
turbo
12:38 03.10.2011.

Jest...i ja sam to cuo...ako baba mara to kaze onda je to istina,a kaze...jer ona je dobra sa tetkom od covica,a njih su dvije od dvije zene djeca...rod rodjeni...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?