Grude

Proljetni radovi

proljetni
Željko Andrijanić
14.03.2012.
u 10:13

Ožujak je vratio hercegovačke poljodjelce u rutinu oživjevši poljoprivredne radove

Prvi proljetni radovi počeli su u većini hercegovačkih mjesta. Nakon veljače pune snijega i hladnog vremena, ožujak je s višim temperaturama vratio rutinu oživjevši poljoprivredne radove. Ipak, štete koje je posljednji snijeg napravio i dalje su aktualna tema.

Oprez pri obrezivanju

U Grudama, gdje je zaprimljeno više od 300 prijava štete, vinogradari naglašavaju kako je snijeg oštetio žicu koja nije izdržala toliku težinu, a na mjestima gdje je dolazilo do obrušavanja snijega uništeni su i stupovi za lozu, te na nekim mjestima i sama loza.

Ovih dana krenulo se s rezidbom vinograda pa mnogi agronomi pozivaju na oprez jer je potrebno otkloniti sve ono što ima i najmanje oštećenja u sebi, stoga valja dobro pregledati trsove prije rezidbe šibova. Osim vinograda, vrši se obrezivanje i uređenje voćnjaka. Oni koje zatičemo u radovima naglašavaju da obično krajem veljače počinju prve radove, ali ove godine mnogo je iznimki, pa tako i u poljoprivrednim radovima. Mnogi će nadolazeći vikend iskoristiti za sadnju, ali i sijanje različitih poljoprivrednih kultura.

Tradicionalno, sadnja krumpira bit će najintenzivnija i s njom će početi prvi radovi. Hercegovci od sorti favoriziraju Lisetu, Monalisu, Jerlu, Cleopatru, Romano, Adoru...

Sorte krumpira

Prema pisanju Ivice Doke dipl. ing. sustavno ispitivanje, praćenje i uvođenje novih sorti krumpira odabranih u svijetu, najsigurniji je način da se iz bogate ponude kvalitetnih sorti odaberu one koje su za naše uvjete najpogodnije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?