Prirodna pojava

Promet autopraonica povećan zbog ‘muvara’

Pranje auta
08.05.2013.
u 10:44

Kako nam je kazao prof. dr. sc. Ivan Ostojić, pojava ovih kukaca nije neobična i bude ih svake godine. Naglo zatopljenje je prouzročilo da ih se javi više ove godine

I dok jedni građani prizivaju kišu, jer jedino tada nema već pomalo dosadnih “muvara” (osim kada izađe sunce i oni otpočnu svoj tzv. svadbeni let), oni koji zadovoljno trljaju ruke su vlasnici autopraonica. Njihov se promet sigurno, a uistinu nije pretjerano reći, posljednjih dana udvostručio, ako ne i utrostručio. Zbog toga su se pojavile i pošalice kako će vlasnici izmisliti i sredstva da “hrane” ove malene letače, kako bi što duže živjeli. Ipak, građani su isfrustrirani ovom prirodnom pojavom. - Nikad više puta u kratkom vremenu nisam oprala svoj automobil. Ovo je katastrofa, kazala nam je jedna Širokobriježanka koja svakodnevno mora ići prometnom rutom gdje je najveća koncentracija vodencvjetova koji većinom lete uz prometnice, te se sudaraju s vjetrobranskim staklom automobila, ostavljajući masne tragove, kako na vozilima tako i na prometnici. Zbog toga, kako smo i pisali, su se dogodile i prometne nesreće u ponedjeljak u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, a intervenirali su i širokobriješki vatrogasci koji su šmrkovima ispirali kukce s ceste. O tome svjedoče i crne nakupine s obje strane prometnice. Ipak, mnoge građane zanima kada će ova najezda zapravo prestati. Kako nam je kazao prof. dr. sc Ivan Ostojić s Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru, ovo nije nikakva neobična pojava. - Iz godine u godinu može ih biti nekad više ili manje, ali ih ima svake godine, kazao nam je prof. Ostojić dodavši kako ih je uvijek bilo na tim lokacijama koje su najvjerojatnije i njihova staništa. - Oni obitavaju na močvarnim područjima i sličnim sredinama. A pored toga vjerojatno su i ove klimatske prilike i naglo zatopljenje uvjetovali da ih se javi malo više nego što je uobičajeno, kazao je prof. Ostojić dodavši kako ih za desetak dana najvjerojatnije za ovu godinu više i neće biti. Iako neki spominju i zaprašivanje kako bi se suzbila ova pojava, prof. Ostojić je kazao kako za to nema potrebe. - Oni se mogu suzbijati, ali za to nema potrebe, jer oni za poljoprivredu nisu štetni, kazao nam je prof. Ostojić. Na građanima je, dakle, da se do njihovog nestanka strpe i svakako opreznije voze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?