KARDINAL U SAD-u

Promijenite Ustav i Izborni zakon kako bi Hrvati bili ravnopravni

kardinal
VL FOTO
08.09.2011.
u 09:27

Potrebna je promjena Daytona u pravcu izgradnje jednakosti Hrvata čiji je prijeratni broj u BiH prepolovljen

Tijekom prošlodnevnih više susreta u Washingtonu i New Yorku s dužnosnicima američke administracije, diplomatima i predstavnicima Katoličke crkve vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je da su Hrvati u BiH u podređenom položaju te je zatražio promjenu Ustava i Izbornog zakona kako bi Hrvati bili u stanju birati svoje predstavnike u vlasti, što su poduprli njegovi sugovornici, objavili su iz Katoličke tiskovne agencije (KTA).

Riječi potpore

U razgovoru u utorak s voditeljicom protokola State Departmenta Capriciom Penavic Marshall, kardinal je ukazao na probleme s kojima se suočavaju Hrvati, kao najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda u BiH te je ‘naglasio potrebu promjene dosadašnjeg Ustava BiH, Izbornog zakona, a sve radi jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH’.
“Gospođa Penavic Marshall je pozorno saslušala kardinala Puljića te istaknula da bi problem jednakopravnosti Hrvata trebalo što hitnije riješiti te da joj je i osobno stalo do rješenja toga problema, a osobito zato što su i njezini roditelji došli u Sjedinjene Američke Države iz Bosne i Hercegovine”, navodi KTA. Kardinal Puljić je u Arlingtonu u Virginiji održao molitveni doručak s američkim kongresnicima i akreditiranim veleposlanicima u Washingtonu D.C. koje je također izvijestio o nužnoj potrebi preuređenja civilne vlasti i uprave u državi ‘koja po trenutačnoj ustavnoj platformi ne funkcionira kao jednakopravna država triju konstitutivnih naroda’. Kongresnici i veleposlanici iskazali su zanimanje za kardinalovo izlaganja te spremnost pomoći da se stanje u BiH normalizira. Pastir Crkve bosanskohercegovačkih Hrvata katolika se u veleposlanstvu u Washingtonu susreo i sa zamjenikom veleposlanika RH i otpravnikom poslova Vicom Skračićem kojega je također izvijestio o teškom položaju Hrvata u BiH.

Jednako pravo na BiH

U ponedjeljak je, kako izvješćuje KTA, kardinal Puljić u hrvatskoj katoličkoj župi sv. Ćirila, Metoda i Rafaela u New Yorku održao susret s bosanskohercegovačkim i hrvatskim predstavnicima pri UN-u. Ponovio je potrebu revizije Daytona u pravcu izgradnje jednakosti Hrvata te je ukazao na dramatičan položaj ovoga naroda. Naglasio je da je u BiH prepolovljen broj Hrvata katolika. 
Generalni konzul RH Marijan Gubić zajedno s hrvatskim veleposlanikom pri UN-u Rankom Vilićem podržao je kardinalovo zauzimanje za hrvatski korpus u BiH i traženje njegovih prava koja mu povijesno, zemljopisno, sociološki i politički pripadaju kao konstitutivnom, jednakopravnom, autentičnom narodu. 
I veleposlanik BiH pri UN-u Ivan Barbalić složio se s nezavidnim položajem Hrvata u BiH i istaknuo da je za opstanak europske BiH nužan preduvjet njezina povijesna multietničnost.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar cros
cros
08:33 09.09.2011.

Ukoliko ih ameri stisnu, mozda od toga i bude nesto, inace RASISTICKA BH ce ostati i nadalje!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?