Sjednica

Promjena Ustava BiH zbog odluke Europskog suda tek 2014. godine

Parlament
19.05.2012.
u 11:42

Povjerenstvo oba doma Parlamenta BiH tvrdi da do sada nije postiglo suglasnost oko izmjena Ustava

Izmjena Ustava BiH zbog provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić - Finci bit će idući tjedan središnja tema Privremenog zajedničkog povjerenstva oba doma Parlamenta BiH.

Politička mimoilaženja

Sudeći po izvješćima koja se tek trebaju prezentirati, spomenuto povjerenstvo nije puno uradilo kako bi se s parlamentarnim strankama postigao dogovor o izmjeni Ustava BiH i prihvaćanja presude Europskog suda za ljudska prava po kojoj je dopušteno i nacionalnim manjinama u BiH aktivno sudjelovanje u političkom životu BiH, odnosno mogućnosti da i oni biraju svog člana Predsjedništva BiH, svoje zastupnike ili ministre. Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci također je skeptičan oko mogućnosti donošenje što skorije izmjene Ustava BiH. Prema njemu, presuda Europskog suda za ljudska prava bit će provedena tek na proljeće 2014. “Čini se da se potvrđuje moja prognoza da prije proljeća 2014. godine, odnosno šest mjeseci pred nove opće izbore u BiH, ovaj problem i neće biti riješen. Pogotovo je teško očekivati da će presuda biti provedena do listopadskih lokalnih izbora u BiH, jer sve političke stranke misle da će, ako prihvate nečiji stav, biti smatrane ‘poraženim’. Jer kompromis nije nešto što se u BiH smatra uspjehom, nego se smatra neuspjehom”, kaže Finci u razgovoru za novinsku agenciju Anadolija. Provođenje presude u slučaju Sejdić - Finci, nažalost, tvrdi Finci, nije i jedini preduvjet za aplikaciju BiH za članstvo u Europskoj uniji, kao i za ispunjavanje ambicija glede euroatlantskih integracija BiH na skorašnjem sastanku NATO-a u Chicagu. BiH ponašanjem kakvo je na političkoj sceni od donošenja presude prije skoro tri godine do danas, rizikuje i da bude suspendirana iz članstva u Vijeću Europe.

Traženje riješenja

“Međutim, čini se da su uši naših političara previše tvrde za poruke koje Europa uporno šalje uvjeravajući ih da neće biti više amnestije i da se novi izbori ne mogu održati po starom sustavu”, zaključio je Finci. On smatra da bi i tehnički i ustavnopravno provedba ove presude trebala biti jednostavna. “Ono što traže svi oni koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda u BiH i što je sud u Strasbourgu odredio, to je samo pravo da se sudjeluje u utakmici za izbor Predsjedništva BiH. Naravno, svi pripadnici manjina u BiH su brojčano previše mali u poređenju s pripadnicima konstitutivnih naroda, ali očito je da postoji želja da se uz ovaj problem riješi i stotinu drugih problema, i to otežava situaciju kad je riječ o provođenju presude”, naglašava Finci. Kako će izmjena Ustava BiH teći, teško je vidljivo iz posljednjeg zaključka Privremenog parlamentarnog povjerenstva, u kojem stoji da nisu postigli toliki stupanj suglasnosti koji je potreban za ulaganje amandmana na Ustav BiH. No, privremeno povjerenstvo smatra potrebnim nastaviti svoj rad na pronalaženju riješenja koja bi dovela do političke suglasnosti potrebne za izmjenu Ustava BiH. Posljednji sastanak predsjednika šest vodećih stranaka oko provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci nije polučio uspjeh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?