Rogovi u vreći

Promjene u Vladi: Šuker bijesan, razočaran i uvrijeđen

\'25.09.2010. Trg Zrtava fasizma, Zagreb - U sredisnjici HDZ-a podpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Suker i ministar gospodarstva Gjuro Popijac odrzali su pressicu na kojoj je bilo rijeci o
Boris Ščitar/Pixsell
29.12.2010.
u 07:45

Nisam razmišljao o Odboru za financije. Kraj je godine, znate li vi koliko u to doba ima posla, rekao nam je Šuker

Najnovijom dugo očekivanom i najavljivanom rekonstrukcijom Vlade najveći gubitnik postao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, kojega je još donedavno premijerka Jadranka Kosor, pri donošenju i prihvaćanju proračuna u Saboru – hvalila. No jedan od najnepopularnijih ministara ipak je morao odstupiti i tako je postao najviše rangirani dužnosnik HDZ-a koji je preko noći degradiran i s pozicije vrlo moćnog ministra koji je držao državnu blagajnu postao je običan vojnik stranke i dio glasačke mašinerije HDZ-a u Saboru.

Najveći gubitnik

Nije nikakva tajna da je unutar HDZ-a i Vlade već dulje vrijeme stvoren blok ministara koji su bili u sukobu sa Šukerom i oni sigurno ne žale zbog njegova smjenjivanja i odlaska iz Vlade. Posebno su se na njega naelektrizirali nakon njegova svjedočenja pred istražnim povjerenstvom za Inu, kad je iskazom i izjavama izazvao bijesnu lavinu napada bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te visokog dužnosnika HDZ-a Damira Polančeca na stranački vrh.

Podsjetimo, Šukera je za potpredsjednika stranke predložio Ivo Sanader, na posljednjem Saboru stranke u zagrebačkoj Areni, kad i Jadranku Kosor za predsjednicu HDZ-a te je i on aklamacijom izabran na to mjesto kao i ostali potpredsjednici stranke. I upravo su se zbog njegova vraćanja u Sabor rasplamsale priče i špekulacije kako je on s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorio da će se vratiti u Sabor, ali pod uvjetom da postane predsjednik saborskog Odbora za financije, čak se spominjalo da ide i u Inu.

I to ne bi bio problem da na čelu Odbora za financije nije dr. Goran Marić i da nije opće poznato da Šuker i on nisu, blago rečeno, u dobrim odnosima, jer Šuker jednostavno ne podnosi dr. Marića i čak je nekoliko puta na predsjedništvu HDZ-a govorio protiv njega.

– O tome uopće do sada nisam ni razgovarao niti sam o tome razmišljao – rekao je Ivan Šuker na pitanje je li točno da je vrlo zainteresiran za funkciju predsjednika saborskog Odbora za financije.

– Sada – kaže Šuker – ima previše posla, puno toga što treba završiti.

– Kraj je godine, znate li vi koliko u to doba ima posla! – rekao je Šuker te dodao kako mu se čini da netko namjerno pušta čudne informacije u javnost. No je li tome tako najbolje govore kontakti s nekoliko istaknutih hadezeovaca koji tvrde da se s nestrpljenjem očekuje današnja sjednica Kluba zastupnika HDZ-a. Tada će se znati koliko su te špekulacije utemeljene, ali tvrde da je Šuker jako pogođen smjenjivanjem kao i dolaskom Martine Dalić na njegovo mjesto u Vladi, jer nije nepoznat podatak da je ona upravo na njegov zahtjev morala napustiti Ministarstvo financija jer je Sanaderu postavio uvjet: “Ili ona ili ja”.

S druge strane, naši sugovornici u HDZ-u ističu da dr. Marić neće napustiti čelno mjesto Odbora za financije bez ispaljenog metka i borbe jer tvrde da je ojačao međunarodne kontakte Odbora te da se u njemu stručno i profesionalno radi, a što cijene i u stručnim krugovima. Do sukoba između Marića i Šukera došlo je nakon što je Marić prozvao guvernera Rohatinskog te se vjerovalo da to radi po Šukerovu nalogu, ali bolji poznavatelji ističu da njih dvojica o ekonomskim i gospodarskim pitanjima nemaju ista stajališta. Prema nekim informacijama, tada je Marić za dlaku izbjegao smjenjivanje na zahtjev guvernera koji je telefonskim putem problem izložio premijerki, koja je bila na putu. Tada se špekuliralo da je Marić spreman napustiti HDZ. Bilo kako bilo, pred premijerkom Kosor ali i predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Andrijom Hebrangom veliki je izazov. Uspjeli su donekle zadovoljiti apetite Marine Matulović-Dropulić i Branka Vukelića, a Božo Biškupić ionako kaže da nema političkih ambicija.

A interes HDZ-a je očuvanje saborske većine. Svaki zastupnik je u tom pogledu dragocjen. Ono što im je najmanje potrebno stranačke su turbulencije, poglavito u Saboru, te otvaranja frontova, jer tek su se malo oporavili od povratka Sanadera u Sabor i njegove bliske suradnice Biance Matković i sad bi im najmanje odgovaralo otvaranje žarišta u Saboru te sukobi među vlastitim zastupnicima.

Traži se glavni tajnik

Jadranka Kosor i vrh stranke sigurno će o tom aspektu i te kako voditi računa. S druge strane, najnovije rošade u Vladi i dolazak Branka Bačića na čelo Ministarstva graditeljstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja povlači sa sobom puno posla i obveza. I zbog toga, kako nam je potvrdila premijerka, traži se zamjena za Bačića kao glavnog tajnika stranke. Naime, teško je voditi takva dva operativno zahtjevna sustava.

Inače, stranački vrh treba naći i zamjenu za Jasena Mesića, novog ministra kulture, u Skupštini grada Zagreba, jer je ministarska funkcija nespojiva s onom u Skupštini. To će biti netko s liste HDZ-a s prošlih lokalnih izbora.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije