veliko istraživanje

Promjene zbog loše vlasti i krize

izbori
Foto: VL Foto
1/13
20.05.2010.
u 16:02

Birači su, makar ovim istraživanjem, pokazali da su nezadovoljni, prije svega vlašću na razini Federacije BiH te županija.

Kada se usporede podaci s rezultatima koje su provodile domaće agencije za istraživanje javnog mnijenja, koje je Večernjak također objavljivao, nema većih odstupanja u popularnosti stranaka, niti domaćih političara.

Jasno se potvrđuje trend o političkom zaokretu koji je započeo na općinskim izborima 2008. godine, a koji je posebno kulminirao tijekom prošle i prvih mjeseci ove godine. Birači su, makar ovim istraživanjem, pokazali da su nezadovoljni, prije svega vlašću na razini Federacije BiH te županija. Ako je suditi po barometru raspoloženja koji je predstavio NDI, kod Hrvata nema većih promjena od 2009., ali ima značajnih u odnosu na vrijeme od općih izbora od prije četiri godine te potvrđuje trend s posljednjih općinskih izbora.

>> Prvi dio: Najpopularniji Komšić, HDZ raste, pad SDA

Povratak povjerenja
Prije četiri godine HDZ-u BiH je gotovo polovinu birača uzeo tek uspostavljeni HDZ 1990. koji je imao potporu Zagreba i značajnog dijela Crkve, a u značajnom porastu bio je i HSP Đapić-dr. Jurišić koji su uspostavili koalicijsku vlast u trima županijama u Hercegovini, a u Zapadnohercegovačkoj županiji im se priključila i Narodna stranka Radom za boljitak. HDZ BiH je istodobno ostao na vlasti u Posavini i Srednjobosanskoj županiji.

Tada je HDZ BiH osvojio oko 70.000 birača, a 8000 manje ostvario je HDZ 1990. U državnom Parlamentu HDZ BiH ima tri, a HDZ ‘90. dva zastupnika. Nakon sljedećih izbora nije isključeno da samo jedna hrvatska stranka bude imala svoje zastupnike. Gotovo slično je i s federalnim Parlamentom. Pa ipak, ključ za sastavljanje vlasti na razini ovoga entiteta i države ipak leži na Domu naroda u koji se zastupnici biraju posredno kroz županijske skupštine. Dvije godine kasnije, na općinskim izborima 2008. HDZ BiH je ponovno povratio povjerenje najvećeg broja birača. Tada je broj birača koji su glasovali za HDZ bio veći od 100.000. Na taj način ova stranka je zadržala i najveći broj načelničkih pozicija. Za izbore 2010. ova stranka ostvarila je porast za dodatnih jedan posto na državnoj razini, dok je mlađi HDZ i HSP BiH ispod izbornoga praga i jedino bi se ‘90. mogla naći u mogućnosti biti u koalicijskoj vlasti u FBiH prema rezultatima sadašnjih istraživanja.

SDA u oporbi
Kod Bošnjaka pravi potop događa se u SDA koja je vlast osvojila lažnim obećanjima razvojačenim braniteljima i raznim socijalnim kategorijama. Najveći broj tih glasova jednostavno se prelio SDP-u bez kojega će se teško sklapati vlast bilo na državnoj ili federalnoj razini. Značajan pad bilježi i Stranka za BiH, a dio tih glasova već je prigrabio Savez za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića.

Njegov skok u odnosu na prošlu godinu, kada se praktično ova stranka tek počela spominjati, udvostručen je. Imajući na umu i vrlo utjecajnu dnevnu tiskovinu, nije isključena mogućnost da već sada bude u kombinacijama za poslijeizborne koalicije. Ustvari zasigurno će se umiješati u sklapanje poslijeizborne križaljke u županijama s bošnjačkom većinom. Kod Srba će se dogoditi najmanje promjena, makar tako sugeriraju izbori. Za Dodika i njegovu stranku i dalje najveći broj birača u RS-u smatra, ono što i propagiraju, da čvrsto zastupaju interese svog naroda. Moći će vjerojatno sklopiti vlast koaliranjem s nekom od manjih stranaka ili pak samim SDS-om ili pak PDP-om.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?