Gadafijeva vladavina

Pronađena masovna grobnica žrtava masakra u Abu Salimu

Snage nacionalnog prijelaznog vijeća ušle u Sirt (1)
REUTERS/PIXSELL
26.09.2011.
u 08:05

Libijska revolucija započela je prosvjedima za oslobođenje istaknutog odvjetnika koji je zastupao obitelji "nestalih" političkih zatvorenika

Kost omotana užetom i komadi lubanje razasuti po pustinji sumoran su podsjetnik na masakr iz 1996. godine kada je u Libiji po naredbi Muammara Gadafija ubijeno više od političkih 1200 zatvorenika.

Libijski dužnosnici objavili su kako je pronađena masovna grobnica za koju vjeruju da sadrži ostatke žrtava ubijenih izvan bijelih zidina tripolskog zatvora Abu Salim, javlja Guardian, u kojemu je Gadafi zatvarao i mučio svoje protivnike. Iskapanja još nisu započela, ali u površinskom sloju tla već su pronađeni fragmenti kostiju i komadi odjeće.

Pronalazak ove masovne grobnice mogao i iznjedriti najviše dokaza protiv Gadafijeve brutalne 42-godišnje vladavine i konačno obiteljima žrtava razjasniti što se dogodilo njihovim najbližima nakon niza godina suprotstavljanja režimu. Grobnica također ima i veliku simboliku za samu libijsku revoluciju koja je sredinom veljače započela u Bengaziju prosvjedima za oslobođenje istaknutog odvjetnika koji je zastupao obitelji "nestalih" političkih zatvorenika.

- Otkrili smo istinu koju je libijski narod čekao dugo godina, istinu o masakru u Abu Salimu – objavio je vojni glasnogovornik Khalid Al-Sherif.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?