Intervju

Propao je još jedan pokušaj uklanjanja HSS-a sa scene u BiH

Karamatić
14.06.2012.
u 10:38

S ozbiljnim pripremama krećemo tek sada nakon što je SIP ovjerio sudjelovanje HSS-a na izborima

Uz dva HDZ-a, HSS je stranka koju su u političkim smicalicama najviše puta željeli srušiti na bh. političkoj sceni. To nije uspjelo zahvaljujući zajedničkom trudu svih članova, ali i županijskom predsjedniku stranke Mariju Karamatiću koji posljednjih godina uspješno vodi ovu političku opciju. U razgovoru govori o preslagivanju vlasti u BiH, posljednjim podmetanjima NHI-a, koaliciji sa strankama HNS-a te pripremama za predstojeće izbore.

 

Kako se HSS priprema za izbornu kampanju?

 

S ozbiljnim pripremama oko izlaska na lokalne izbore krećemo tek sada nakon što je SIP ovjerio sudjelovanje HSS-a na izborima. Ako se prisjetimo svega onoga što nam se zbivalo pred opće izbore 2010. kada smo postali prva lista kojoj je zabranjen izlazak na izbore, unatoč tomu što je liste potpisala legalna predsjednica stranke Ljiljana Lovrić, opreza nikada dosta. Pokušaj uklanjanja HSS-a s političke scene u Hrvata još je prisutan. Naime, Krešimir Zubak je ispred NHI-a podnio prigovor SIP-u oko izlaska HSS-a na ove izbore. U tom svojem pokušaju da nam ponovno zabrani izlazak na izbore je zaboravio kako ovo nije 2010. i kako se ne priprema neka nova Alijansa. I ovaj put je SIP odlučio po zakonu i naša prijava je prihvaćena, a prigovor NHI-a odbačen.

 

Ide li HSS samostalno ili sa strankama iz HNS-a na izbore?

 

U većini općina u kojima izlazimo na izbore HSS će nastupiti samostalno. To je i naša obveza u prvom redu prema sebi, a zatim i prema biračima. Ovi izbori su prigoda da napravimo čvrste temelje stranci, a to nije moguće napraviti kroz razne koalicije. Odluka o mogućem koaliranju je isključivo na općinskim odborima HSS-a, a naputak Predsjedništva HSS-a je kako se treba ići samostalno gdje god je to moguće, a koalirati u onim općinama gdje to zahtjeva nacionalna struktura birača. Prevedeno, koalicije su moguće na područjima središnje Bosne, Brčko Distrikta i Sarajeva, to jest na prostorima gdje Hrvati moraju pokazati jedinstvo kako bi ostali zastupljeni.

 

Ako budu potrebni koalicijski partneri, na koga najprije računate?

 

Ako govorimo o predizbornim koalicijama to su stranke HNS-a. Na žalost, zbog nedostatka stranačke infrastrukture pojedinih stranaka HNS-a na područjima SBŽ-a, Županije županije i Brčko Distrikta razgovore o mogućim koalicijama većinom ćemo voditi s jednim ili oba HDZ-a. Mogući dogovor ovisi i o odnosima ljudi u pojedinim sredinama, a hoće li dogovora biti znat ćemo za desetak dana.

 

Kako gledate na promjene na razini Federacije Bosne i Hercegovine, je li opravdano izbacivanje SDA iz vlasti?

 

O tome je li opravdano izbacivanje SDA iz vlasti će se očitovati bošnjački narod na dolazećim izborima. Preslagivanje snaga na bošnjačkoj političkoj sceni je njihova stvar i mislim kako je neukusno docirati sa strane kao pripadnik konstitutivnog naroda drugomu konstitutivnom narodu je li nešto u redu ili nije. Ono što zasigurno nije opravdano, niti u duhu suživota i razumijevanja je ono što su uradile pojedine bošnjačke stranke, u prvom redu mislim na SDP i SDA, kada su zanemarujući izbornu i političku volju Hrvata u Bosni i Hercegovini grubim preglasavanjem te uz potporu dijela Međunarodne zajednice i uz kršenje zakona BiH u vlast implementirale nelegitimne predstavnike Hrvata.

 

Smatrate li da će se sada početi poštivati volja Hrvata?

 

Volja Hrvata će se poštivati u onoj mjeri koliko politički predstavnici Hrvata budu spremni poštivati tu volju. Isključivi krivci za instaliranje politički podobnih Hrvata po diktatu Sarajeva su hrvatski političari koji naglo promjene retoriku i stavove kada se ukaže fotelja, dok hrvatski puk naivno daje glasove takvima uvijek će se naći netko tko će zaboraviti tko je i odakle je za udobnu fotelju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?