VLAST

Propisi o lustraciji i kanalu na hrvatskom jeziku na Parlamentu

predstavnicki
VL FOTO
15.02.2012.
u 11:37

Mnogi zakoni koji trebaju biti usvojeni dio su obveza prema Europskoj uniji

Do kraja ove godine novo Vijeće ministara bi u parlamentarnu proceduru moglo uputiti više od 50 zakonskih prijedloga. Toliko ih je trenutačno u fazi izrade ili je najavljena njihova izrada do kraja 2012. godine.

Prioriteti

Prema prijedlogu orijentacijskih planova rada koje su pripremila parlamentarna povjerenstva, od Vjekoslava Bevande i njegovih ministara očekuje se da odmah krenu s izradom prioritetnih zakonskih propisa. Među prvim zakonskim prijedlozima koje parlamentarci očekuju od Vijeća ministara je onaj o lustraciji. Ovo je vrlo delikatno pitanje u svim bivšim socijalističkim zemljama, a Ministarstvo pravde treba ga sačiniti još temeljem zaključka Zastupničkog doma Parlamenta BiH iz 2010. godine. Njegovo dostavljanje u parlamentarnu proceduru očekuje se još ovog mjeseca. Mnogo je propisa koji su dio obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, ali i generalno iz takozvane europske agende. Tako bi Parlamentu trebali biti dostavljeni prijedlozi zakona o mjeriteljstvu, javnim nabavama, carinskoj politici i javnim cestama. Već sljedećeg mjeseca Parlament očekuje da Ministarstvo civilnih poslova pripremi zakon o putnim ispravama, a do ljeta bi Ministarstvo pravde trebalo dostaviti prijedloge dva važna zakona, o obligacijskim odnosima i o oduzimanju i raspolaganju imovinom pribavljenom kaznenim djelom. Ministarstvo sigurnosti bi u proceduru trebalo staviti prijedlog zakona o prevenciji i borbi protiv terorizma, kao i dopunu zakona o zaštiti tajnih podataka. Među planiranim zakonima u ovoj godini su i oni o poštama, elektroničkim komunikacijama i uspostavi RTV kanala na hrvatskom jeziku. Sva tri propisa trebaju biti kreirana u Ministarstvu prometa i veza, i to najvjerojatnije u zadnjem kvartalu ove godine.

Sporni zakoni

Mnogo pozornosti i političkih prepucavanja sigurno će izazvati i prijedlozi zakona o denacionalizaciji i prizivnom sudu BiH. Najviše zakonskih prijedloga očekuje se od Ministarstva pravosuđa.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:18 15.02.2012.

am koja prica o lustraciji, kad je lustracija gotova stvar. ovo ej očigledno šupljak

DU
Deleted user
17:20 15.02.2012.

malo prije mi ne prođe, garant će damir hadžić gurati kanal na hrvatskom jeziku, jel i to dio sporazuma šestorice lidera, kao što je i zakon o ukidanju suda i tuziteljstva BiH?

CI
cinbenik
19:20 15.02.2012.

Mogao bi se kladiti gdje ce bit sjediste Hrvatskog kanala.............\"Sarajevo\"...........................................................eeeeeee pa ti vidi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?