Bez dogovora

Proračun nije izglasan- Prvi put u 17 godina gasi se Vlada SAD-a!

Smetlari
Foto: Goran Stanzl
1/2
01.10.2013.
u 07:19

- Nećemo ići na konferenciju s uperenim pištoljem u naše glave, izjavio je u ponedjeljak navečer senator Harry Reid.

Prvi put u gotovo 20 godina gasi se Vlada SAD-a jer Kongres, u kojem većinu imaju republikanci, nije do ponoći po lokalnom vremenu, izglasao proračun.  Nešto prije ponoći američki predsjednik Barack Obama upozorio je vladine agencije da se pripreme na zatvaranje, javlja USA Today.

Američki senat odbacio je u ponedjeljak prijedlog predstavničkoga doma da se proračunski razgovori vežu uz odgodu zakona o zdravstvenoj zaštiti, a predsjednik Barack Obama rekao je kako ne kani dopustiti da zbog neuspjeha u pregovorima oko proračuna nastupi zastoj rada vlade te najavio razgovore s kongresnim čelnicima.

Predstavnički dom nudio je privremeno financiranje savezne vlade nakon ponedjeljka, a zauzvrat tražio da se zakon o povoljnoj zdravstvenoj zaštiti, koji u Americi zovu Obamacare, odgodi na godinu dana. Senat u kojem demokrati imaju većinu sastao se u 14 sati po lokalnom vremenu i 54 demokratska senatora, dvaputa su odbacila prijedlog republikanaca iz predstavničkoga doma, čime su povećali rizik da vladine agencije od ponoći budu paralizirane.

- Nećemo ići na konferenciju s uperenim pištoljem u naše glave, izjavio je u ponedjeljak navečer senator Harry Reid.

- Jedna frakcija jedne stranke u jednom domu Kongresa ne bi trebala zatvoriti cijelu vladu samo da se ponovno uključi u utrku za izborne rezultate, rekao je Obama u Bijeloj kući, a na kraju dana potpisao je zakon koji će platiti pripadnike vojske tijekom gašenja agencija.

- Svi uključeni moraju sjesti u dobroj vjeri i bez prijetnje nemogućnošću plaćanja jer je američki dolar rezervna valuta svijeta i "s time se ne igra", upozorio je jučer Obama.

>>Republikanci izglasali odgodu 'Obamacarea' na godinu dana

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije