Problem plaća

Prosvjetari traže ostavku ministra financija HNŽ-a

HNŽ
21.02.2013.
u 09:33

Ministar Hadžihusejnović poručuje kako se iznos za plaće u prosvjeti drastično povećao, te kako su pojedini pravilnici nezakoniti

Sindikat srednjih i osnovnih škola u HNŽ-u pozvao je jučer na konferenciji za novinare u Mostaru ministra financija u Vladi HNŽ-a Samira Hadžihusejnovića da odstupi s te dužnosti, zbog svoje odluke da se na plaće prosvjetnim djelatnicima koji imaju zvanje mentora i savjetnika ne obračunavaju dodaci.

Potpisivanje peticije

Iz Sindikata su poručili da će, ako do 22. veljače prosvjetni djelatnici ne dobiju plaće zajedno s naknadama za nastavnike koji imaju zvanje mentora i savjetnika, već u ponedjeljak, 25. veljače, ići na potpisivanje peticije za smjenu ministra financija i prosvjed pred Vladom HNŽ-a. Spomenuti ministar nam je jučer rekao kako se još uvijek istražuje na koji način je došlo do enormnog povećanja iznosa za plaće u HNŽ-u. - Bivši ministar prosvjete Esad Dželilović je na samom kraju mandata donio pravilnike koji su omogućili isplatu određenih dodataka na plaće. Kada smo preuzeli vlast, nas je dočekalo povećanje plaća od čak 190.000 maraka za prosvjetu i taj iznos se stalno povećava. Pravilnici nisu doneseni uz suglasnost Ministarstva financija HNŽ-a i stoga ne mogu biti zakoniti - rekao nam je jučer ministar Hadžihusejnović.

Probijanje proračuna

Dodao je i kako Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a redovito probija iznos koji je namijenjen za plaće, što također predstavlja veliki problem. - Imamo situaciju u kojoj pojedine škole probijaju mjesečni proračun i za 30.000 maraka, što je neshvatljivo. U prosvjeti ima oko 3700 djelatnika i skoro svi oni imaju neki dodatak na plaću. Pita li se itko kako je to moguće - poručuje ministar financija HNŽ-a i dodaje kako neće podnijeti ostavku. Nije isključeno kako će se u cijelu priču uključiti i nadležno tužiteljstvo kako bi se utvrdilo koji pravilnici nisu u skladu sa zakonom i koliko je štete naneseno proračunu na ovakav način. Sumnjiv rast plaća prosvjetarima traje već drugu godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?