RADIJACIJA U BIH

Provjera ozračenosti lokacija koje koriste Oružane snage BiH

radijacija
VL FOTO
16.01.2012.
u 09:52

Najveći broj NATO bombi je 1995. bačen na srpska vojna postrojenja u blizini Hadžića kod Sarajeva.

Problem kontaminiranosti radioaktivnim tvarima različitih lokacija u BiH ponovno je aktualiziran. Iako su dosadašnja ispitivanja pokazala da na širem prostoru koji je bio metom zračnih napada NATO snaga tijekom rata u BiH nema značajnijeg prisustva radioaktivnih materija, određene sumnje još uvijek postoje.

U blizini Sarajeva

To se posebno odnosi na područje Hadžića kod Sarajeva, gdje se danas nalazi jedna od baza Oružanih snaga BiH. Upravo je skupina časnika i vojnika, pripadnika OS BiH, u anonimnom pismu medijima prije nekoliko mjeseci izrazila bojazan za svoje zdravlje zbog boravka na ovoj lokaciji. Poznato je da su srpska vojna postrojenja kod Hadžića bila metom najvećih napada tijekom NATO-ove zračne intervencije. Zbog informacija da su NATO bombe sadržavale osiromašeni uran, nakon rata su rađena ispitivanja tla na području Hadžića. Negativni nalazi nisu umirili stanovništvo, jer je više od 300 građana s područja Hadžića i Han Pijeska, gdje su bačene NATO bombe, umrlo od karcinoma. Stanovništvo, ali i neki pripadnici OS BiH, to izravno dovode u vezu s radioaktivnim sastojcima NATO bombi. Ovakve sumnje su, čini se, natjerale i zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Boška Tomića, da od Ministarstva obrane BiH zatraži službeno očitovanje o kontroli radioaktivnosti na lokacijama koje koriste Oružane snage BiH. -Kada sam pitao je li vršena kontrola radioaktivnosti u postrojbama gdje borave pripadnici Ministarstva obrane, dobio sam odgovor kojim nisam zadovoljan. U odgovoru se kaže da je temeljem dostupnih podataka u bivšim entitetskim vojskama vršena parcijalna kontrola navedenih lokacija i da nije otkriveno povećanje stanja radioaktivnosti. Mislim da to nisu velika sredstva neophodna za takvu jednu vrstu kontrole i čudi me da ih barem ovo pitanje nije iniciralo da ponovno snime lokacije i provjere da ne bi došlo do ugrožavanja života vojnika koji tamo borave, kaže Tomić.

Što su stvarni motivi

Iz izvora bliskih Ministarstvu obrane BiH, pak, doznajemo kako cijelu priču najvjerojatnije potenciraju vojnici i časnici koji zbog udaljenosti od domova ne žele boraviti u vojnim objektima na području Hadžića. - Priča o navodnoj zabrinutosti za zdravlje jeftino je pokriće za stvarne motive tih ljudi. Oni očito žele da ih se premjesti u postrojbe čije su lokacije bliže mjestima življenja, pa su izvukli priču o kontaminiranosti lokacija na kojima sada rade, kaže naš sugovornik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?