Ministarstvo

Provjera pripadnika HVO-a ide u Zagreb

HVO
08.05.2012.
u 09:35

MInistarstvo pisalo Zavodu za mirovinsko osiguranje RH o osiguranjima vojnika

Federalno ministarstvo branitelja i invalida rata ponovno će intenzivirati svoje aktivnosti vezane uz reviziju primatelja novčanih naknada koje su ostvarili bivši pripadnici HVO-a.

Upućen dopis u RH


Oni će od Zavoda za mirovinsko osiguranje Hrvatske tražiti popis dobitnika najviših odličja pomoću kojih su bivši pripadnici HVO-a ostvarili prava na povlaštenu mirovinu. Federalna Vlada već je dala svoju suglasnost da mjerodavni ministar za pitanja branitelja i invalida rata Zukan Helez, kako piše u službenoj odluci, ostvari kontakte i održi sastanke s predstavnicima Ministarstava branitelja i obrane RH i Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje vezano uz provjeru statusa dobitnika najvećih ratnih odličja i mirovina. Radi se, kako je Večernjak već pisao, o popisu od 1002 takve potvrde koji se još prije dvije godine na zahtjev Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata počeo provjeravati u Ministarstvu obrane RH, a danas se popeo na više od 2500 osoba za koje se sumnja da su odluku o povoljnom umirovljenju dobile na temelju krivotvorenih ratnih priznanja i odličja kao što su Red hrvatskog trolista, Red Nikole Šubića Zrinjskog i Red kneza Domagoja s ogrlicom. Uvidom u prezentiranu dokumentaciju, Ured za reviziju rada institucija Federacije BiH utvrdio je da je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje prvi popis za provjeru izdanih odličja Ministarstvu obrane RH uputio još 20. i 26. prosinca 2008. U međuvremenu je promijenjena vlast u Hrvatskoj i od nove Vlade tražit će se pomoć da se dođe do spomenutih informacija oko čega se već nekoliko mjeseci podiže političko-medijska bura u Sarajevu.

Usporedba popisa

Osim revizije, ovi podaci ministru Zukanu Helezu poslužit će, kako nam je potvrdila nekolicina sugovornika, za obračun sa svojim političkim neistomišljenicima, koji traže da se obustavi revizija braniteljske populacije jer je smatraju jednostranom i nezakonitom. Ne postoji informacija u mjerodavnim institucijama Hrvatske jesu li ikakve informacije o odličjima i umirovljenicima HVO-a odaslane prema Ministarstvu branitelja i invalida rata Federacije BiH. Eventualni popisi uspoređivat će se s onima iz BiH i na taj način se želi izbaciti s popisa oni koji imaju mirovine u RH i FBiH. Spomenimo da su se predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i ministar Zukan Helez oštro konfrontirali zbog revizije branitelja, zbog čega će cijela stvar završiti na sudu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?