PLATFORMAŠI

Provociraju Ameriku

lagumdzija
VL FOTO
11.03.2011.
u 08:58

Čelnici stranaka koje su potpisale Platformu jedno govore u javnosti, a sve čine da izbjegnu dogovor

U potpunoj potaji u Sarajevu započeli su jučer razgovori predstavnika četiri političke stranke iz Federacije BiH - HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., SDP-a BiH i SDA uz posredovanje Ureda visokog međunarodnog predstavnika oko mogućeg dogovora za ustroj vlasti čiju bi okosnicu činile ove stranke. Iako sve strane o sadržaju i načinu vođenja razgovora šute, saznajemo da se najprije razgovaralo odvojeno s predstavnicima stranaka, a onda su održani skupni susreti stranačkih dužnosnika. Jučerašnji razgovori su bili maratonski i vodit će se sljedećih dana kako bi se postigao dogovor o vlasti. U ove razgovore za sada nisu izravno uključeni predsjednici četiriju stranaka. Ovi pregovori rezultat su zajedničke američko-europske diplomatske inicijative koja je pokrenuta ovoga tjedna u Washingtonu nakon susreta zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga i ravnatelja Odjela za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije Miroslava Lajčaka.

SAD-EU zabrinuti

U priopćenju iz State Departmenta odaslanom nakon toga susreta jasno se iskazala snažna zabrinutost za mogući razvoj situacije. To nije bio slučaj u više posljednjih godina da BiH bude u središtu pozornosti SAD-EU jer su moguće posljedice konfrontacija Hrvata i Bošnjaka, te potpune blokade Federacije, države i snažna radikalizacije koju generira SDP BiH i stranke okupljene oko ove grupacije. Unatoč upozorenju Steinberg-Lajčak, SDP je nastavio po svome raditi na uspostavi vlasti potpuno ignorirajući ključne hrvatske stranke, dva HDZ-a, bez kojih nema rješenja sadašnje krize. To se prije svega očitovalo u nasilnom i neustavnom izboru čelništva Zastupničkog doma gdje je više nego jasno prekršen washingtonski Ustav time da su Bošnjaci ponovno zasjeli na tri funkcije iako im pripadaju samo dvije. No, puno je važnije to što su ususret pregovorima, iz SDA i SDA jasno poručili dva HDZ-a da nisu spremni na dogovor i da će nastaviti političko nasilje nad jednim narodom. Usto, potpuno je ignorirana poruka iz Washingtona te su najavljeni novi potezi sazivanja nelegalnog Doma naroda. Platformaši su samo izgleda pročitali prvi dio izjave State Departmenta, a drugi u kojemu se kaže da će sve odluke krnjeg Doma naroda biti nelegalne su objasnili posredstvom svoga ‘glasnogovornika’ Stjepana Krešića da se sjednica odgađa za sedam dana iako je taj rok ova grupacija ultimativno postavila, a ne kako se objašnjava u javnosti, kao nadnevak koji je ‘zamolila’ međunarodna zajednica.

Jasna potpora

Istodobno dva HDZ-a su već svojom prisutnošću na Zastupničkom domu i upozoravajući na nezakonitost započeli svoju konstruktivnu ulogu. Također čelnici dva HDZ-a su već za ponedjeljak najavili izbor izaslanika za Dom naroda iz Hercegovačko-neretvanske županije te su prvi prihvatili i iskazali spremnost na postizanje kompromisa što je ustvari ključna poruka SAD-EU iz Washingtona.

Ključne riječi

Komentara 4

KO
kolovoz
22:00 11.03.2011.

sto se tice amerike oni nisu niti dosli da odu nego da ostanu-sjetite se samo njemacke koliko su tu desetljeca proveli cekali su da se kod nas situacija zakomplicira-stvorili su preduvjete da ih molimo sto su i prihvatili ali vise nece otic i s toga nije im u interesu stabilna bosna

AL
alen112
15:06 11.03.2011.

Treba shvatiit ovu platformu kao dobru stvar. Zašto? Pa zato što ona daje uvida Americi da BiH zapravo nema smisla i da je to Bermudski trokut mada mislim da im je to jasno ali oni nisu skloni priznavanju svojih greški pa neće napraviti puno, ali sjetite se Dodig-Silajdžić okršaja. Dok je ovaj pljuvao po RS-u i govorio da je to genocidna tvorevina da su ovaki,onaki, da i treba ukinuti ovo, ono, prijetio sa OHR-om i dok ga je \"zaštitnik\" vitalnog Hrvatskog interesa g.Komšić slijepo slijedio Dodig je to svo vrijeme koristio i ojačao status RS-a. To bi trebala i gospoda iz Hrvatskog političkog rukovodstva napraviti i izvući maksimum iz ovonastale situacije.

KR
krtica
04:32 12.03.2011.

Bez velikog popustanja ostati na strani ravnopravnosti i jednakosti svih naroda u BiH. Ne uvazavati ozbiljno americko petljanje u unutrasnje poslove BiH-e, jer gdje-god su su upetljali tu su i usrali. To je drzava bez nacije i polako iznutra trune.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?