Ljubuški

Prva suvremena uljara za proizvodnju maslinovog ulja

Uljara
24.10.2012.
u 10:39

U uljari u Ljubuškom poteklo je djevičansko maslinovo ulje vrhunske kvalitete što je i znanstveno potvrđeno

Hercegovina je definitivno ušla u krug područja i podneblja u kojima se uzgaja maslina i proizvodi vrhunsko maslinovo ulje. U Ljubuškom je otvorena uljara “Mikulić” vlasnika Dragana Mikulića, koja će biti na usluzi svim uzgajivačima te plemenite netipične voćke. U nazočnosti gostiju i uzvanika, novoizgrađenu uljaru blagoslovio je humački gvardijan fra Velimir Mandic. Na 800 četvornih metara postavljeni su najsuvremeniji uređaji iz Italije i Švedske. Već nekoliko dana traje rana berba maslina u obližnjem Mikulićevu masliniku, dovoze se u uljaru i lagano curi dragocjena tekućina. Dragan Mikulić ima u Ljubuškom malsinik na 40 hektara sa 6000 maslina, a cilj mu je, kaže, udvostručiti ga. Mogućnost prerade uljare je 2,5 tone maslina na sat.

- Uljara je bila veoma potrebna Hercegovini jer na području Stoca, Neuma, Čapljine, Mostara, Čitluka, Ljubuškog i južnih dijelova Gruda i Širokog Brijega ima iznimno velik broj maslinika i maslina koje se trebaju prerađivati. Dosad je posađeno oko 300.000 stabala, a mogućnosti za proširenje i povećanje sadnje i uzgoja su još veoma velike. Jamčim da je naše ulje među najboljima u svijetu, imamo kamen, sunce i vodu, a maslina je najkvalitetnija, to je znanstveno potvrđeno, na prijelazu između mediteranske u kontinentalnu klimu-kaže zadovoljno Dragan Mikulić. Njegov maslinik je star tek tri godine i ovogodišnji urod bit će oko 15 tona. Maslinari iz Hercegovine beru svoje masline i dovoze ih u Ljubuški u novootvorenu uljaru na preradu.

Više neće morati ići u Metković ili drugdje u Dalmaciji. Što se tiče tržišta i prodaje, Mikulić kaže da je samo potražnja u Hercegovini tolika da se ne može podmiriti za pet godina. Naravno, to se odnosi na vrhunsko djevičansko maslinovo ulje kakvo je hercegovačko. U uljari “Mikulić” moći će se kupiti za tri-četiri dana, a cijena će mu biti 25 KM za litru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?