Povijesni koncert

Prvi zajednički projekt Matice hrvatske Mostar i SPD ‘Prosvjeta’

Zbor
28.10.2013.
u 10:23

Ovaj kulturni događaj ostat će u analima kulturnih zbivanja u Mostaru

Bio je to događaj koji će, zasigurno, ostati u analima kulturnih zbivanja grada na Neretvi. Prvi put u zajedničkom projektu Matica hrvatska Mostar i Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, prvi put suradnja dvaju društava s nacionalnim predznakom nakon osamdesetak godina i, kako nam kazuju dobri poznavatelji kulturnih zbivanja u gradu, nekadašnje suradnje „Hrvoja“ i „Gusala“. Ono što ne mogu političari, može jezik kulture i umjetnosti.

Povijesna suradnja

Složit će se da je tako i predsjednici Prosvjete i Matice u Mostaru – đakon Branislav Rajković i Josip Muselimović. Obostrano zadovoljstvo i želja za nastavkom suradnje, poruke su koje su stigle sa obaju strana. I dokaz da promišljanje o jednom ovakvom događaju koje je, konačno, pretočeno i u prvi zajednički konkretan projekt, ima dobru osnovu za budućnost. A na pozornici Kosače u tome zajedničkom projektu, u povodu obilježavanja 120 godina svoga postojanja, predstavio se Mješoviti zbor SPD „Jedinstvo“ iz Banjaluke. Zbor koji ima bogatu tradiciju, na tisuće nastupa diljem svijeta, zanimljivo, prvi je put u Mostaru. No, s Mostarom ga vezuju, kaže dirigent Nemanja Savić, neraskidive veze. Još s početka prošloga stoljeća. Himna Jedinstva nastala je 1905. godine, a njezin je autor vaš Mostarac Aleksa Šantić. Raduje nas ovo večerašnje gostovanje, hvala našim domaćinima – Prosvjeti i Matici hrvatskoj što su nam omogućili ovakvu radost. Mostar je jako zanimljiv grad, po svemu inspirativan za sve nas – kazao je Savić istaknuvši još neke detalje iz bogate povjesnice ovoga zbora.

Krajiške pjesme

Na reportoaru su se našle sakralne skladbe s potpisom Stevana Stojanovića Mokranjca, Ivana Jevtića, Sergeja Rahmanjinova, Pavela Česnokova, Josifa Marinkovića, a u drugom dijelu koncerta publika je uživala u poznatim narodnim skladbama – krajiškim pjesmama, Valovima Amura, Jihaav Kozaku, Svetit svetel mesjacu… Kao solisti nastupili su bariton Lazar Radoja i Aleksandar Tripković na harmonici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije