Izmjene

Prvo ignorirati pa izbaciti Zakon o trećem TV kanalu

televizija
19.03.2012.
u 10:34

Ministarstvo prometa i veza na čijem je čelu Damir Hadžić (SDP) želi izbaciti iz programa utemeljenje hrvatskog RTV kanala

Iako je prije četiri godine Dom naroda Parlamenta BiH dao naputak Vijeću ministara da pokrene postupak osnivanja novog RTV kanala na hrvatskom jeziku, mimo znanja hrvatskih ministara u državnoj vlasti, realizacija spomenutog naputka želi se i ove godine ignorirati. Podloga za ovakav zaključak temelji se na činjenici da je Odjel za komunikaciju i informatizaciju Ministarstva prometa i veza BiH dostavio resornom ministru revidirani Program rada za 2012. godinu u kojem se nigdje ne spominje Zakon o uspostavi RTV kanala na hrvatskom jeziku. Da problem bude veći, takvo izvješće mimo svih postojećih zakonskih pravila dostavljeno je samo resornom ministru iz SDP-a Damiru Hadžiću, bez znanja njegova zamjenika Rude Vidovića iz reda HDZ-a 1990.

O ovom problemu Vidović je obavijestio predsjednika Predsjedništva i predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića i Božu Ljubića, sugerirajući im kako se u programu rada Ministarstva za 2012. u potpunosti izostavi odluka o utemeljenju RTV kanala na hrvatskom jeziku. “Ovim putem želim skrenuti pozornost svim hrvatskim predstavnicima u Vijeću ministara da vode računa prilikom usvajanja novog Programa rada Vijeća ministara za 2012. godinu, posebice kad su u pitanju izmjene i dopune postojećih zakona i donošenja novog Zakona o uspostavi RTV kanala na hrvatskom jeziku, kao zakona od vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda u BiH, stoji u pismu kojeg je Vidović uputio čelnicima HNS-a. Politički manevar uz pomoć kojeg SDP-ovi ministri u Vijeću ministara BiH žele suptilnim metodama anulirati ili odgoditi pitanje utemeljenja hrvatskog RTV kanala narušava autoritet najviše zakonodavne institucije u državi, kao što je Dom naroda Parlamenta BiH, ali i ponovno urušava vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH.

U normalnim političkim demokracijama ovakvi potezi bili bi sankcionirani ministarskim ostavkama, ali osim zamjenika ministara na evidentno kršenje odluka najviših zakonodavanih vlasti u državi, nitko nije službeno reagirao. Treći hrvatski kanal ne bi više trebao služiti kao retorička figura u predizbornim skupovima hrvatskih stranaka u BiH, Tehnički dio projekta za pokretanje novog RTV kanala na hrvatskom jeziku davno je završen, što je nedavno potvrdio i Božidar Škravan, koordinator Stručnog povjerenstva Ministarstva prometa i veza BiH. U projektnim planovima Grada Mostara već je ucrtana gradnja zgrade, u kojoj bi se smjestio treći RTV kanal.

Komentara 2

Avatar Axel
Axel
14:47 19.03.2012.

Ukinuti FTV,posto je to privatna televizija velikog vode, kao glavnog urednika. Dati na treziste i ponuditi privatnim operatorima izbor da li da uvrste tu televizijsku kucu u ponudu. Finansiranje, prema dobiti, kvaliteti ... trziste je cudo.

BU
Buranglez
15:14 19.03.2012.

nemojte ljudi ugrozit ce te mladi bosansko američki clintovski jezik da im nije clintona nebi ni znali da imaju jezik a sad je on glavni jezik u europi (uči se u zapadnoj europi)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?