APEL

Puljić i Jezerinac pozvali Hrvate u BiH na zajedništvo

vinko puljic (1)
Dino Stanin/PIXSELL
24.10.2010.
u 11:18

- Ovdje dolazimo kako bismo postali svjesni da nismo od jučer. I te kako je naše korijenje duboko, ne smijemo zaboraviti, jer vidimo u posljednje vrijeme da se lako ta povijest, kazao je ovom prilikom kardinal Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić i vojni biskup Republike Hrvatske mons. Juraj Jezerinac pozvali su Hrvate katolike u BiH i Hrvatskoj na okupljanje i zajedništvo tijekom molitvenog pohoda kraljevskome gradu Bobovcu kako bi svi zajedno molili za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

- Ovdje dolazimo kako bismo postali svjesni da nismo od jučer. I te kako je naše korijenje duboko, ne smijemo zaboraviti, jer vidimo u posljednje vrijeme da se lako ta povijest i mitološki i ideološki kroji. Moramo činjenice čuvati, pamtiti i sebe prepoznati i poštivati, kazao je ovom prilikom kardinal Puljić. Molitvom se obilježava godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić, jedne od najznačajnijih žena u povijesti ove zemlje koja je zemlju Bosnu nakon otomanske okupacije ostavila u ovlasti Svetoga Oca.

Simbol jedinstva

Dodao je da je Bobovac u povijesti bio simbol razjedinjenosti Hrvata, no da je sada primjer vjerskog i narodnog jedinstva. U propovijedi je istaknuo kako kraljica Katarina treba Hrvatima katolicima biti uzor jer se nije bojala smrti niti brojnih izazova. Kardinal Puljić pozvao je i međunarodnu zajednicu da prihvate Hrvate u BiH poručujući da ne mogu očekivati da će mijenjati svoj vjerski i nacionalni identitet.

Monsinjor Juraj Jezerinac je iskoristio priliku da prilikom svog prvog pohoda Bobovcu pozove na jedinstvo i zajedništvo Hrvata u BiH, ponovivši na značenje uloge kraljice Katarine koja se borila za mir i zajedništvo u različitosti. Molitvi za domovinu kojoj tradicionalno hodočaste tisuće pripadnika Oružanih snaga BiH koji su okupljeni unutar vojnog dužebrižništva koje predvodi don Tomo Knežević i hrvatskog redarstva, a prvi put i pripadnici državne policijske agencije SIPA-e nazočilo je i više tisuća vjernika.

Brojni gosti

Obredu molitve i svete mise bilo je u živopisnom jesenskom koloritu na ostacima drevne kraljevske utvrde i grada Bobovca kod Vareša nazočno i više pripadnika iz Hrvatske ratne škole RH, ali i međunarodnih mirovnih snaga iz Austrije, Njemačke, Mađarske. Tijekom današnjeg dana u mjestu Kraljevoj Sutjesci održat će se tradicionalna smotra folklora u čast kraljici Katarini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije