Štefan Füle

Put u EU je put dijaloga i kompromisa

Štefan
10.10.2012.
u 10:57

Piše povjerenik EU za proširenje i europsku politiku susjedstva

U godini koja je na izmaku zabilježen je veliki napredak nekoliko zemalja Zapadnoga Balkana na njihovome putu prema Europskoj uniji. Hrvatska odlučno napreduje ka pristupanju Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, otpočeli su pregovori o pristupanju Crne Gore, a Srbija je dobila status kandidata. S geografskog stanovišta, Bosna i Hercegovina je zbog ovakvog razvoja događaja sve bliže Europskoj uniji. Pitanje koje, po meni, zahtijeva odgovor je hoće li će Bosna i Hercegovina koračati tragom svojih susjeda i svoju geografsku blizinu Europskoj uniji transformirati u materijalnu blizinu Europske unije koja bi donosila više konkretnih koristi za njezine građane.

Alternativa je zabrinjavajuća zbog toga što podrazumijeva sve izraženiju isključenost iz ključnih događanja u Europi, te mogućnost nagomilavanja negativnog utjecaja na svakodnevicu njezinih građana i poslovnih subjekata.

Dopustite da budem jasan: Europska unija želi da Bosna i Hercegovina postane njena članica. Putovanje bez viza, povećani trgovinski tokovi, više od 2,8 milijardi eura financijske pomoći Europske unije od 1995. godine, te bilateralna pomoć država članica Europske unije su samo neki od primjera našeg angažiranja. Da bi se politički približi-la Europskoj uniji i držala korak sa susjedima, upravo Bosna i Hercegovina mora preuzeti glavne korake, počevši tako da program Europske unije proglasi državnim prioritetom i to čvrsto potvrdi djelima. U lipnju, najvažniji politički predstavnici Bosne i Hercegovine usuglasili su Mapu puta ka Europskoj uniji, s jasnim etapama koje je neophodno proći kako bi se omogućilo stupanje na stanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo za pristup Europskoj uniji. Njihov neuspjeh da postignu dogovor o modalitetima imenovanja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine je za žaljenje, jer su zapravo građani Bosne i Hercegovine ti koji ispaštaju zbog odgađanja integracije s EU i propuštenih mogućnosti interakcije s ostalim Europljanima.

Put k članstvu u Europsku uniju za svaku zemlju je put dijaloga i kompromisa. Mi smo tu uz građane Bosne i Hercegovine da vam pomognemo da pređete taj put. Ali, vaši politički lideri moraju završiti svoj dio posla. Ne postoji odgovarajuća alternativa budućem članstvu u Europskoj uniji. Države koje graniče s Bosnom i Hercegovinom su to davno shvatile. Trenutak da se u Bosni i Hercegovini pokrene program ulaska u EU je upravo sada. To je zadatak vaših političkih predstavnika i nitko drugi to ne može uraditi umjesto njih. Europska komisija je i dalje spremna pomoći Bosni i Hercegovini pri svakom njezinom koraku na putu k Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?