NOVE MJERE

Putin zabranio izvoz pšenice iz Rusije do kraja godine

psenica
VL FOTO
16.08.2010.
u 08:18

Rusija, treći svjetski izvoznik pšenice, već je smanjila očekivanja od ovogodišnje žetve na 60 do 65 milijuna tona

Po nalogu premijera Vladimira Putina, stupio je na snagu embargo na izvoz ruske pšenice, a ruska vlada nastoji spriječiti povećanje njezine cijene nakon slaboga uroda izazvanog dugotrajnom sušom i velikim vrućinama. U skladu s odlukom vlade koju je 5. kolovoza potpisao Putin, ova izvanredna mjera primjenjivat će se u razdoblju od 15. kolovoza do 31. prosinca, a postoji mogućnost i da se produži.

Rusija, treći svjetski izvoznik pšenice, već je smanjila očekivanja od ovogodišnje žetve na 60 do 65 milijuna tona, što je za trećinu manje u usporedbi s lanjskom žetvom. Gotovo četvrtina žitarica uništena je nakon suše i toplotnog udara koji je zahvatio zemlju, izvijestio je nedavno ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, a izvanredno stanje proglašeno je u 27 ruskih poljoprivrednih regija.

Kako su objasnili ruski čelnici, svrha embarga je osigurati opskrbu domaćih stanovnika i izbjeći povećanje cijena žitarica i njihovih proizvoda. Domaća potrošnja pšenice u Rusiji iznosi 78 milijuna tona godišnje. Tokom 2009. Rusi su izvezli 21,4 milijuna tona pšenice. Najava ruskog embarga na izvoz pšenice izazvala je povećanje njezine cijene na svjetskom tržištu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?