Službeno potvrđeno

R. Mladić tijekom uhićenja nije pružao otpor i nije bio prerušen

ratko mladić (1)
Reuters/PIXSELL
Autori: vmo/VLM, IČ/VLM
26.05.2011.
u 11:41

– Ovime je potvrđeno da je Republika Srbija u svom punom kapacitetu dovršavala suradnju s Haaškim sudom, tragajući za bjeguncima – izjavio je predsjednik Srbije Tadić

Srbijanska policija uhitila je danas na području Srbije najtraženijeg haaškog bjegunca Ratka Mladića. Informaciju je na konferenciji za novinare, nekoliko sati nakon što je neslužbena informacija puštena medijima, potvrdio srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je rekao da je u tijeku proces njegova izručenja Haaškom sudu. Iako su neki srbijanski mediji prenijeli da je Mladić već na putu za Haag, zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da se sada čeka da se Mladić izjasni o optužnici te da bi procedura izručenja Ratka Mladića Haaškom tribunalu mogla trajati oko sedam dana.

Dok je Vekarić davao izjavu, nekoliko je prolaznika uzvikivalo: "Ne daj se, generale".

Rasim Ljajić, predsjednik nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom, kazao je za RTS kako je Mladić prilikom uhićenja kod sebe imao dva pištolja.

B92 javlja da je Mladić surađivao s policijom tijekom uhićenja, da nije bio prerušen, nije imao bradu te da je jako ostario. List Blic doznaje da je Mladić imao najmanje jedan moždani udar zbog čega ne može pomicati ruku. Mladić je u poslijepodnevnim satima doveden na Specijalni sud u Beogradu gdje će ga pregledati liječnici.

Tadić obećao i uhićenje Hadžića

Srbijanski predsjednik rekao je da će biti procesuirani svi Mladićevi pomagači. Također je obećao i da će do kraja njegova mandata biti uhićen i Goran Hadžić. Istaknuo je da su akciju koordinirano izvele Služba za otkrivanje ratnih zločina i Savjet za nacionalnu sigurnost i čestitao im je na provedenoj akciji.

>>Državno odvjetništvo RH izdalo priopćenje o presudi i postupcima koji se vode zbog ratnih zločina

– Ovime je potvrđeno da je Republika Srbija u svom punom kapacitetu dovršavala suradnju s Haaškim sudom, tragajući za bjeguncima. Sada smo jedan korak bliže pomirenju u regiji. Svi zločini moraju biti u potpunosti istraženi, a svi zločinci se moraju suočiti s pravdom – izjavio je Tadić.

"Skinuli smo ljagu sa Srbije"

Tadić je također istaknuo da su "ovim uhićenjem okončali težak period povijesti i skinuli ljagu sa Srbije i našeg naroda".

– Akcija je pokazala da je ova zemlja sigurna, da je osigurana vladavina prava i da Srbija može podići svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti. Dobro je da je ova stranica povijesti zatvorena, da možemo kreirati prosperitetnije društvo – dodao je.

Ne očekuje da će Srbija zbog uhićenja Mladića uroniti u političku nestabilnost.
– Svatko tko pokuša takvo što, bit će odmah sudski gonjen – poručio je. Tadiće je na kraju svoju izjavu pročitao i na engleskom jeziku.

Na pitanje kako komentira da se uhićenje dogodilo tjedan dana prije izvještaja glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, Tadić je rekao da su optužbe o lošoj suradnji sada pale u vodu.

Serge Brammertz pohvalio Srbiju

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pohvalio je Srbiju i pozdravio Mladićevo uhićenje.

– Zahvaljujemo im na ispunjavanju obveza prema Tribunalu i pravdi. Svjesni smo i napora međunarodne zajednice u mjerama koje su osigurale uhićenje Mladića – navodi se u Brammertzovoj izjavi.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton također je pozdravila Mladićevo uhićenje i zatražila da on bude "bez odgađanja" prebačen u Haag.

>>Svi svjetski mediji prenijeli vijest o uhićenju Ratka Mladića

>>J. Kosor: Hrvatska kao žrtva agresije pozdravlja uhićenje

>>Tko će dobiti nagradu od 13,5 milijuna eura za uhićenje Mladića

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?